Bulharsko volí do parlamentu, očekává se výměna vládnoucích stran

V Bulharsku se dnes konají parlamentní volby. Pozici premiéra obhajuje Sergej Stanišev z Bulharské socialistické strany. Větší šance ale průzkumy dávají středopravicovým stranám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budova bulharského parlamentu

budova bulharského parlamentu | Foto: Jaromír Janev

Volby jsou připravené ve více než 11 tisíc volebních střediscích. Statut pozorovatele získalo 3500 lidí z Bulharska a přibližně 50 ze zahraničí.

Největší starostí politiků je, aby přiměli necelých sedm milionů oprávněných voličů přijít do volebních místností a odevzdat jim svůj hlas. Těch, kteří nehlasují, je totiž nejvíce.

Patří mezi ně například čtyřicátník Goran: "Tolik roků už proběhlo a nic se nezměnilo, takže jsem úplně rezignoval a volit nepůjdu."

Největší šance dávají předvolební průzkumy straně Občané za evropský rozvoj Bulharska sofijského starosty Bojko Borisova. Odchod vládní Bulharské socialistické strany si podle průzkumů přejí dvě třetiny ze sedmi a půl milionu Bulharů.

Přečtěte si také:
Bulharští nacionalisté zablokovali kvůli "volebním turistům" hranice s Tureckem
Bulharští hackeři před volbami zablokovali webovou stránku premiéra
V Bulharsku byl zatčen muž za skupování hlasů romských voličů

Jaromír Janev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme