Česku dál hrozí bleskové povodně

Ani v tomto týdnu, který začal státním svátkem, nekončí trápení obyvatel mnoha regionů České republiky s počasím. Mnohde totiž mohou tragicky zasáhnout do jejich života další lokální povodně. Meteorologové znovu varují před bouřkami, které budou místy doprovázet přívalové deště, nárazy větru a krupobití.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úklid po bleskové povodni v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku

Úklid po bleskové povodni v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku | Zdroj: ČTK

Krátkodobě se proto mohu rozvodnit některé toky, zejména pak v krajích, které už povodně postihly, varuje meteorolog Štefan Hanžák: "Zejména to platí pro Novohradské hory, Vysočinu, východní Čechy a celou Moravu od úterních devatenácti hodin do středy deseti hodin dopoledne."

Meteorolog Štefan Hanžák odhaduje: "Průměrné srážky, zejména v noci na středu, by se mohly pohybovat od pěti do patnácti milimetrů. V bouřkách mohou mít přívalové srážky intenzitu dvacet až čtyřicet milimetrů, ojediněle až šedesát milimetrů za dvanáct hodin."

Podívejte se na aktuální předpověď počasí!

Poslední zasažené Děčínsko a Českolipsko uklízejí

Lidé na Děčínsku a Českolipsku se stále vzpamatovávají ze sobotních bleskových povodní. Například v Benešově nad Ploučnicí voda zasáhla 65 domů a postihla na tři stovky obyvatel města. Policie tam také pátrá po čtyřicetileté ženě, která je od soboty nezvěstná.

Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD) vyhlásila na Děčínsku kvůli záplavám stav nebezpečí. Škody na majetku místních obyvatel jsou totiž tak velké, že by je obce v součinnosti s krajem nezvládly zlikvidovat vlastními silami.

Co by lidem v zasažených městech a vsích pomohlo, popisuje Markéta Lakomá z kanceláře děčínského primátora: "Pro oblasti postižené bleskovou povodní bychom nejvíc potřebovali balenou vodu, košťata, hadry. Větší množství těchto čistících prostředků lze dovézt přímo do Markvartic, odkud budou dál rozdistribuovány."

Do první povodňové oblasti Novojičínsku přišli noví vojáci

Na Novojičínsku se dnes vystřídali vojáci, kteří v oblasti pomáhají po nedávných ničivých povodních. V terénu je stále 170 mužů, nové síly přicestovaly z Hranic na Moravě, Přáslavic a Bučovic. Vystřídali své kolegy, kteří celý uplynulý prodloužený víkend pokračovali v úklidu naplavenin, čištění koryt řek a odstraňování odpadu.

Jak dodává mluvčí radnice v Novém Jičíně Josef Gabzdyl, do postižených míst dorazila také další humanitární pomoc: "Na Novojičínsko dojel kamion s vybavením pro malé děti, je tam výživa, oblečení, jednorázové plenky a další věci. Náklad jsme vyložili v Hodslavicích, Kuníně, Šenově u Nového Jičína a ještě na dalších místech.V provozu zůstávají krizová centra v městských částech Bludovice a Žilina. V těchto dnech od devíti do dvanácti hodin."

O letošních povodních si přečtěte také:
V Komušíně u Horažďovic hrozí protržení hráze rybníka
Na Semilsku zahynul muž při záchraně tonoucích vnoučat
Kvůli povodním přijde státní rozpočet o miliardy korun
V obcích, které v sobotu zasáhla blesková povodeň, pokračuje úklid a sčítání škod
Na Žďársku našli čtrnáctou oběť povodní
Bouřky a přívalové deště stále sužují republiku
Pro lidi postižené povodněmi vydalo ministerstvo práce informační letáky
Přívalové lijáky potrápily Příbramsko, Vysočinu i Novojičínsko
Povodněmi zasažený Olomoucký kraj žádá o další peníze
Klienti pojišťoven nahlásili povodňové škody za miliardu korun
Vláda chce podpořit lepší protipovodňovou ochranu
V části Jihočeského kraje je vyhlášen stav nebezpečí
Povodně si vyžádaly už třináct obětí
S odklízením následků povodní pomáhají vojáci
Třetí nejhorší povodně, vláda slíbila peníze

Michal Schoffer, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme