Kanadská víza pro občany ČR jsou na spadnutí

Podle českého premiéra Jana Fischera je pravděpodobné, že Kanada znovu zavede víza pro české občany. Důvodem má být vysoký počet českých žadatelů o azyl v této severoamerické zemi. Do Kanady utíkají převážně čeští Romové. Od letošního ledna do dubna jich tam přiletělo už přes tisíc, zatímco za celý loňský rok jejich počet nedosáhl ani devíti set. Kanada by víza obnovila dva roky od jejich zrušení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osobní doklad - cestovní pas

Osobní doklad - cestovní pas | Foto: Jan Rosenauer

Čeští žadatelé o azyl se usazují hlavně v Hamiltonu a v Torontu v provincii Ontario na východě Kanady. Pro provinční vládu a místní úřady to znamená zvýšené náklady na sociální služby a v poslední době i mediální a politický problém.

Premiér Fischer se stále snaží kanadský krok odvrátit. Vyjednával o tom s kanadskými představiteli i šéfem Evropské komise José Barrosem. Pokud Kanada víza zavede, česká vláda bude komisi žádat, aby totéž podle principu solidarity učinila také celá Evropská unie vůči Kanadě.

Česká republika připravuje i samostatná opatření, říká premiér Fischer: "Evropa by musela reagovat jako celek. My nemůžeme plošně vyhlásit vízovou povinnost pro kanadské občany. Ale můžeme vyhlásit vízovou povinnost pro některé druhy pasů - pro diplomatické nebo služební. Nebudu tyto kroky ještě prozrazovat, ale vězte, že to budou kroky vlády sebevědomé a suverénní země."

Premiér Fischer ještě dodal: "Především ještě nejsou kanadská víza na světě, byť je pravděpodobné, že Kanada k tomuto kroku přistoupí. Nejednal jsem jenom s představiteli Evropské unie, ale také s kanadským premiérem i s ministrem pro migraci. Sdělil jsem mu velmi jednoznačně stanovisko české vlády, která hodnotí tento případný akt jako velmi nevstřícný vůli členu Severoatlantické aliance, vůči členu Evropské unie."

Podle České televize by Kanada měla vízovou povinnost vůči českým občanům vyhlásit už v úterý. V tom případě by se česká vláda sešla na mimořádném zasedání.

Prezident Václav Klaus považuje výhružky o odvetných opatřeních za příliš silná slova: "Doufám, že se ještě bude s Kanadou vyjednávat. Odvetu si nechme opravdu na poslední chvíli!"

Možnému znovuzavedení kanadských víz pro české občany jsme věnovali Dvacet minut Radiožurnálu s českým ministrem zahraničí Janem Kohoutem. Můžete si je poslechnout v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Kanada nepotvrdila zavedení víz pro české občany
Kohout: Zavedení kanadských víz pro občany ČR by vyvolalo odvetnou akci celé EU
Kohout: Kanada své rozhodnutí o zavedení víz zatím nesdělila
Utíkáme před českým rasismem, říkají čeští Romové v Kanadě
Anna Poláková: Má rodina čelila útokům
Počet žádostí o azyl v Kanadě znovu stoupá
Kanada kvůli českým žadatelům o azyl víza neobnoví
Češi mohou do Kanady opět bez víz
EU požádá Spojené státy a Kanadu o zrušení víz pro české občany

Jaroslav Skalický, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme