Ministerstvo spravedlnosti zpracuje koncepci budoucího směřování české justice

Jaká je budoucnost české justice a jak ji učinit pro občana důvěryhodnější? To jsou základní otázky, na které dnes začala hledat odpověď dočasná sněmovní komise. Ta po dnešní první schůzce zaúkolovala ministerstvo spravedlnosti i Nejvyšší státní zastupitelství. Obě instituce zpracují pro komisi koncepci a záměr organizace justice do budoucna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko

Soudcovské kladívko | Foto: Fotobanka stock.xchng

Materiály by měly zaměřit na problémy, které současnou justici nejvíc trápí. Které to jsou, upřesnil předseda komise komunista Stanislav Grospič: "Je to otázka judikatury, sjednocování soudních rozhodnutí, kárné odpovědnosti soudců nebo prodlevy v dodržování soudních řízení a lhůt."

Dočasná sněmovní komise má deset členů z celého spektra sněmovny a bude mít na závěry pouhé tři měsíce. Podle bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila z ODS by měla alespoň otevřít diskuzi a připravit podněty pro budoucího šéfa resortu justice.

"Podle mého názoru komise může začít diskutovat případné koncepční zákony jako je například zákon o soudech a soudcích a uvažovat o tom, jak má vypadat pozice nezávislého soudce a zda neuvažovat o zřízení určité formy soudcovské samosprávy," uvedl Pospíšil.

Komise vznikla na základě návrhu KSČM a měla by posoudit, do jaké míry je justice nezávislá a nakolik podléhá politickým vlivům. Čekalo se i to, že by případně navrhla nějaké legislativní řešení současné situace. Na to už ale komise, jak potvrdil její předseda komunistický poslanec Stanislav Grospič, nebude mít čas kvůli pádu vlády a předčasným volbám.

Stejný názor má i Jiří Pospíšil: "Jsem skeptický k výsledkům komise, protože v období následujících třech měsíců, které zbývají do konce volebního období, asi žádné konkrétní závěry nepřinese."

Grospič Radiožurnálu proto vysvětlil, co by měla do konce funkčního období sněmovny komise stihnout: "Zahájit debaty v rámci politických stran o stavu české justice a třeba posoudit i to, co je shromážděno u ministerstva spravedlnosti."

Podle předsedy komise by ale poslanci i za tak krátký čas nějaké závěry přinést mohli: "Jedním ze závěrů by mohlo být doporučení pro budoucí parlament, aby zvážil ustanovení nikoliv dočasné, ale stálé komise, která by se zabývala otázkou reformy justice, posouzením nezávislého fungování a spolupodílela se na případných legislativních změnách."

Přečtěte si také:
Justiční mafie - stav českého soudnictví si takové označení zaslouží plným právem
Komise ke kauze justiční mafie nic neřeší, myslí si Severa
Česká republika uznala Mezinárodní trestní soud

Věra Pfeifferová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme