Janota: Obnova země po povodních bude financována z evropských peněz

Následky nedávných povodní by mohly zmírnit evropské peníze. Ministr financí Eduard Janota dnes po schůzce unijních šéfů státních pokladen Ecofin uvedl, že Česko počítá s tím, že obnovu postižených oblastí bude financovat i s pomocí peněz od Evropské investiční banky. Na likvidaci škod způsobených nedávnými povodněmi by do Česka mohly z Evropy přijít 3 až 4 miliardy korun, a to už během srpna. Podle Janoty by peníze mohly být využity na opravu poničených silnic nebo železnic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eduard Janota

Eduard Janota | Foto: Rádio Praha

Česko chce vydat dluhopisy, které by Evropská investiční banka koupila za zvýhodněných podmínek. Výnos by mohl podle Janoty dosáhnout 3 až 4 miliard korun. "Jde o to, že Evropská investiční banka od nás odkoupí námi emitované korunové dluhopisy, a to za poměrně výhodných podmínek. A my tyto prostředky poté použijeme výhradně k řešení následků povodní," vysvětlil Janota.

Janota dále uvedl, že "pokud se dohodneme, budu určitě tuto variantu předkládat vládě jako řešení povodňové krize. To řešení má tu výhodu, že o tom bude rozhodovat exekutiva a není třeba svolávat schůzi poslanecké sněmovny, kde výsledek jednání je v současné době poměrně nejistý." Ministr doufá, že peníze budou k dispozici během srpna. Vláda je podle něj použije přednostně na obnovu zničených silnic a železnic.

Ministr Janota Radiožurnálu po skončení jednání také řekl, že sdílí postoj švédského předsednictví, že Evropská unie musí skončit s vytvářením vysokých dluhů. Rozpočtové schodky se v Evropě kvůli krizi šplhají do rekordních výšin. Švédové spolu s Evropskou komisí zdůrazňují, že Unie musí deficity snižovat v příštím roce, kdy se má hospodářství vrátit k růstu. Janota s tím stoprocentně souhlasí: "Nejsem příznivcem toho, aby pokračovaly nějaké masivní finanční a fiskální impulzy do ekonomiky ze státního rozpočtu. Zadlužit se totiž lze velmi snadno, ale vystoupit z dluhu a řešit pak problémy se splácením je daleko komplikovanější," prohlásil Janota. Poněkud jiný názor na nutnost šetřit zastává francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který nedávno hovořil o nutnosti dalších půjček pro financování důležitých investičních projektů jako je například infrastruktura.

Přečtěte si také:

Evropská unie musí začít šetřit, tvrdí Švédové i šéf eurozóny

Alena Adámková, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme