Munzi pro Radiožurnál: Soukromé škody po povodních by neměl hradit stát

Letošní povodně doposud způsobily v České republice škody za skoro šest miliard korun. Většinu nákladů na jejich odstraňování přitom ponese stát. Ekonom z Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Tomáš Munzi tvrdí, že by se soukromé škody obětí měla hradit soukromá a nikoliv státní solidarita.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodněmi stržený most (ilustr. foto)

Povodněmi stržený most (ilustr. foto) | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

"Můj názor je, že to není správné, jelikož škody na individuálním majetku nemají být financovány z peněz daňových poplatníků, protože tak dochází k celospolečenskému přerozdělování zdrojů, systémovému morálnímu hazardu a otupuje se dlouhodobě individuální odpovědnost," říká Munzi.

Podle Munziho navíc že státní solidarita brání soucitu a podpoře jednotlivců. "Právě díky mnohým státním zásahů je vytlačována soukromá solidarita. Principielně by proto škody na individuálním soukromém majetku neměly být financovány ze státní sféry," dodává Munzi.

Jiného názotu jsou ale starostové, potažmo hejtmani zasažených oblastí. Velké škody na státním i soukromém majetku napáchaly záplavy například v Moravskoslezském kraji, jeho hejtman Jaroslav Palas si myslí, že státní pomoc je nezbytná.

"Stát by se měl podílet aktivně na hrazení škod způsobených živelnou pohromou, a to v míře nezbytné. Pomocí podpůrných programů by měl lidem pomoci a umožnit lidem obnovit kvalitní a plnohodnotný život," míní Palas.

Dodejme, že následky nedávných povodní by mohly zmírnit také evropské peníze. Česko podle ministra financí Eduarda Janoty počítá s tím, že obnovu postižených oblastí bude financovat i s pomocí peněz od Evropské investiční banky. Na likvidaci škod způsobených nedávnými povodněmi by do Česka mohly z Evropy přijít 3 až 4 miliardy korun, a to už během srpna. Podle Janoty by peníze mohly být využity na opravu poničených silnic nebo železnic.

Česko chce vydat dluhopisy, které by Evropská investiční banka koupila za zvýhodněných podmínek. Výnos by mohl podle Janoty dosáhnout 3 až 4 miliard korun. "Jde o to, že Evropská investiční banka od nás odkoupí námi emitované korunové dluhopisy, a to za poměrně výhodných podmínek. A my tyto prostředky poté použijeme výhradně k řešení následků povodní," vysvětlil Janota.

Přečtěte si také:
Janota: Obnova země po povodních bude financována z evropských peněz
Pro lidi postižené povodněmi vydalo ministerstvo práce informační letáky
Povodně způsobily zemědělcům škody za 200 milionů korun
Povodněmi zasažený Olomoucký kraj žádá o další peníze
Lidé odklízející škody po povodních mohou mít nárok na volno z práce
Klienti pojišťoven nahlásili povodňové škody za miliardu korun
Vláda chce podpořit lepší protipovodňovou ochranu
Pro Jihočeský kraj bude platit až do pátečního večera výstraha před povodněmi
Stav ohrožení platí na jihu Čech už jen na Blanici
V části Jihočeského kraje je vyhlášen stav nebezpečí
V části jižních Čech začíná platit stav nebezpečí
Přívalové deště opět vyhnaly řeky na třetí povodňové stupně

Lukáš Vincourek, Barbora Mocová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme