Bulharsko: Ústřední volební komise potvrdila konečné výsledky

Vítězná středová strana sofijského starosty Bojka Borisova Občané za evropský rozvoj Bulharska bude mít v novém parlamentu 116 křesel. Nejpravděpodobnější koaliční partner - pravicová Modrá koalice jich získala 15. Pravicový střed by tak měl pohodlnou nadpoloviční většinu mezi 240 poslanci. V zemi se už také připravuje tažení proti zkorumpovaným úředníkům a politikům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sčítání hlasů

Sčítání hlasů

Podporu vítězné straně navíc přislíbila i další pravicová strana Pořádek, zákonnost a spravedlnost, která dokázala překročit 4 procentní hranici. Nacionalistická Ataka, která se dostala i do Evropského parlamentu, bude mít 21 křesel. Ale i ona je vládu ochotna v zásadním směru podporovat.

Bulharsko se už připravuje na tažení proti zkorumpovaným úředníkům a politikům. Bulharská socialistická strana varovala před čistkami a Hnutí za práva a svobody proti dalšímu zvyšování etnického napětí.

Náměstek ministra zapleten do skandálu s obchodováním s hlasy voličů

Bulharská policie obvinila náměstka ministra pro mimořádné události Alexandra Filipova z obchodováním s hlasy voličů v průběhu předvolební kampaně. Měl se podílet na systému, kterým se hlasy ve prospěch jedné z dosavadních vládních stran kupovaly.

Policie už Alexandra Filipova zatkla. Údajně má dostatek důkazů. Hlasy se měly kupovat přes prostředníky a zřejmě i ve velkých podnicích. Skandál nabývá stále větších rozměrů a ministerstvo pro mimořádné události je jedním z resortů, které chce vítězná strana ve volbách zrušit.

K celkovému zklidnění situace po volbách má přispět první zasedání nového paramentu, k němuž má dojít už za šest dnů. Prezident Georgii Parvanov pak má pověřit sofijského starostu Bojka Borisova sestavením vlády.

Přečtěte si také:
Bulharské parlamentní volby vyhrála podle odhadů opozice
Bulharsko volí do parlamentu, očekává se výměna vládnoucích stran
Bulharští nacionalisté zablokovali kvůli "volebním turistům" hranice s Tureckem
Bulharští hackeři před volbami zablokovali webovou stránku premiéra
V Bulharsku byl zatčen muž za skupování hlasů romských voličů

Jaromír Janev, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme