Barack Obama jednal v Rusku i s představiteli opozice

Americký prezident Barack Obama odletěl z Moskvy do Italské L'Aquily na summit lídrů osmi nejvyspělejších zemí G8. Během dvoudenní návštěvy se šéf Bílého domu v Rusku sešel s prezidentem Medvěděvem, premiérem Putinem, ale i představiteli občanských sdružení a ruské opozice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Zdroj: ČTK

Podle předsedy opozičního hnutí Solidarita Borise Němcova trvala úterní podvečerní schůzka více než hodinu, americký prezident přitom víc naslouchal než mluvil.

Hlavními tématy byl rozvoj rusko-amerických vztahů a stav ruské demokracie a svobody slova. Debata se dotkla i případu někdejšího šéfa ropné společnosti Jukos Michajla Chodorkovského. Americký prezident se údajně v tomto směru ale zdržel komentáře.

Zástupci ruské opozice, mezi nimiž byl kromě jiných šachový velmistr Garry Kasparov, či lídr strany Jabloko Sergej Mitrochin, ocenili sám fakt, že měli šanci s americkým prezidentem mluvit. Posledním šéfem Bílého domu, který se nesetkal pouze s představiteli státní moci, ale i opozicí, byl Bill Clinton.

Přečtěte si také:
Obama: Zbavit svět jaderných zbraní je výzvou 21. století
Rusko vyzývá USA ke kompromisu v otázce protiraketové obrany
Rusko zřejmě umožní USA vojenský transport přes své území
Putin vyzývá Spojené státy k zastavení plánů na vybudování protiraketové obrany
Rusko je připraveno zlepšit vztahy se Spojenými státy
Setkání Obama - Medveděv naznačí další vývoj vztahů Washingtonu s Moskvou

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme