Teplárny prý předražují teplo až o 40 procent

Začíná velký boj o ceny tepla. Poslanci chtějí určit českým teplárnám nová pravidla, která mají přinést snížení cen až o čtyřicet procent. Firmám se to samozřejmě nelíbí. Teplárny totiž podle poslanců neoprávněně účtují vysoké ceny, podle nich dochází i k vyvádění neoprávněných zisků do zahraničí a k daňovým únikům. Poslanci proto navrhují novelu zákona o cenách, která by ceny snížila. Změna už prošla v parlamentu druhým čtením. Teplárenským společnostem se to pochopitelně nelíbí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

teplárna

teplárna | Foto: United Energy

Se zástupci tepláren dnes budou v Plzni jednat senátoři z podvýboru pro energetiku. Setkání se zúčastní šéfové všech velkých českých tepláren. Ti chtějí ukázat, že 99 procent teplárenství v Česku je absolutně v pořádku a pod důslednou kontrolou. Podle tepláren je velké zlevnění tepla nereálné. Reálný a pořádně žhavý je ale boj o ceny tepla.

Senátoři si chtějí udělat jasno ve svém postoji k novele zákona o cenách, která má způsob výpočtu výsledné ceny tepla pro zákazníky změnit. V září by o ní měli ve třetím čtení jednat poslanci. Podle jejího předkladatele - poslance ODS Libora Ježka současná regulace nefunguje, o čemž svědčí i prudce rostoucí počet stížností na nárůst cen za teplo u Energetického regulačního úřadu: "Největší problém je nefunkčnost celého systému, která umožňuje podvody, tunelování kapes odběratelů, daňové úniky," uvedl senátor Ježek.

Podle něj nedostatečná kontrola ze strany Energetického regulačního úřadu umožňuje teplárnám předražovat cenu služeb, ale především cenu paliva, které nakupují přes překupníky. "Pokud by například teplárny nakupovaly těžký topný olej přímo z rafinérie, vyšel by je na 4 tisíce korun za tunu. Pokud jej ale koupí přes překupníky, vyjde je až na 9 tisíc korun za tunu. O zisk se s nimi dělí a posléze ho vyvedou do zahraničí, čímž dochází k daňovým únikům," vysvětlil Českému rozhlasu Online poslanec Libor Ježek.

Novela zákona o cenách, jejímž je poslanec Ježek předkladatelem, chce zavést institut ekonomicky oprávněných nákladů tepláren, jejichž podnikání má být označeno za "podnikání ve veřejném zájmu." Tak by bylo jasně určeno, co si mohou firmy započítat do výsledné ceny tepla. Kontrola těchto ekonomicky oprávněných nákladů má pak podle návrhu novely přejít z Energetického regulačního úřadu na ministerstvo financí a finanční úřady. "Kontrola ze strany Energetického regulačního úřadu je podle nás nedostatečná," zdůvodňuje toto opatření poslanec Ježek, který dokonce zvažuje, že bude požadovat odvolání předsedy Energetického regulačního úřadu Josefa Fiřta. "Nejdříve si ale musím nechat provést rozbor práce regulátora," říká Ježek.

Šéf Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt se nařčení z nedostatečné kontroly brání. "Energetický regulační úřad prověřuje oprávněnost všech nákladů, které teplárny uvádějí. V loňském roce jsme vydali cenové rozhodnutí 7/2008, které jasně stanovuje pravidla, co to jsou oprávněné ekonomické náklady. To, co je určeno cenovým zákonem či určitými pravidly, která stanovují, co cena smí obsahovat, to patří do cenově oprávněných nákladů. Je-li tam obsaženo něco jiného, musí to z ceny pryč," vysvětlil kontrolu cen tepla Fiřt v Ranním interview Radiožurnálu.

Celý rozhovor s předsedou Energetického regulačního úřadu Josefem Fiřtem si můžete poslechnout v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Také teplárny se brání nařčení z předražování

Podle zástupců tepláren je naopak regulace dostatečná: " Ta regulace funguje. Za posledních 13 let se s tou regulací nadělaly bůhvíjaké kotrmelce. Představě o tom, že budou jednotné ceny tepla, nerozumím. My jsme přesvědčeni, že ta regulace, tak jak je postavena dnes, je dostatečná, i kontroly probíhají velmi pravidelně a tvrdě," je přesvědčen generální ředitel plzeňské teplárny a místopředseda Teplárenského sdružení Tomáš Drápela. Jeho teplárna přitom nabízí zákazníkům jedny z nejnižších cen v republice. V jiných regionech zaplatí lidé i o stokoruny víc, leckde se od centrálního tepla odpojují, což je třeba případ Liberce či Jablonce nad Nisou. Drápela rozdíly zdůvodňuje rozdílnými podmínkami v jednotlivých regionech: "Máte-li horkovodní či parovodní rozvody tepla ve městech, máte-li vysoké ztráty tepla v potrubí , atd. To se město od města liší. Také záleží na majitelích, jak se o ty své rozvody a o majetek starají," vysvětlil Drápela.

V Liberci žádají hloubkovou kontrolu cen

O ceny dodávek tepla se už více než rok přou v Liberci. Tamním odběratelům vadí nejen jejich výše, ale také zavedení dvousložkové ceny. Podle některých odběratelů ze sdružení Teplo za 399,90 je zavedení dvousložkové ceny skrytým zdražováním. Ředitel Stavebního bytového družstva Sever Petr Černý proto nové smlouvy nepodepsal a trval spolu s dalšími členy sdružení na provedení hloubkové kontroly v teplárně. "Aby nebylo pochyb o tom, že ta cena je férová, že tam nedochází k těm mechanismům, o nichž víme, jako jsou třeba neprůhledné nákupy paliv přes jednotlivé překupníky...," říká Petr Černý.

Místopředseda představenstva teplárny Tomáš Balcar však trvá na tom, že cena tepla se odvíjí od cen paliv, které teplárna neovlivní. "Kontrakty na plyn nebo na těžký topný olej se dělají z šesti nebo devítiměsíčních průměrů, většinou je ten kontrakt uzavřený na celý rok," tvrdí Balcar.

Co si myslíte o zdražování tepla? Hlasujte v naší anketě!

Ivana Bernáthová, Ondřej Kapic, Václava Marešová, Ladislav Válek, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme