Někteří němečtí politici vyzývají k bojkotu elektrárenské firmy Vattenfall

Někteří němečtí politici vyzvali veřejnost, aby nadále neodbírala elektřinu od společnosti Vattenfall. Chtějí tak firmu potrestat za její přístup ke správě atomové elektrárny Krümmel na severu země. Tu postihla další z řady poruch, kvůli které musela být elektrárna staršího typu odpojena ze sítě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto)

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

K přechodu na jiného dodavatele elektřiny vyzvala klienty Vattenfallu otevřeně první žena kandidátní listiny Strany Zelených Renate Künastová. Její prohlášení podpořilo taky několik sociálně-demokratických politiků. Jiní žádají definitivní uzavření elektrárny Krümmel a taky některých dalších reaktorů staršího data. Představitelé levicových stran trvají na závazku odpojit všechny německé jaderné elektrárny ze sítě do roku 2021.

Naopak pravice i německý průmysl daly důrazně najevo, že si konec využívání energie z jádra vůbec nedokážou představit. Podle prezidenta Německé průmyslové a obchodní komory Martina Wanslebena by v takovém případě nebylo jak pokrýt 40 procent německé spotřeby elektřiny.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme