Za vyvolání násilností v Sin-ťiangu hrozí tresty smrti

Čína chce popravit osoby, odpovědné za vyvolání násilností v Sin-ťiangu. Krvavé střety si dosud vyžádaly nejméně 156 mrtvých a přes tisíc zraněných. Podle ujgurské opozice je ale obětí několikanásobně víc. Většinu z nich prý mají na svědomí bezpečnostní jednotky. Peking toto tvrzení odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepokoje v ulicích Urumči

Nepokoje v ulicích Urumči | Foto: AFP

Situace v Urumči, metropoli autonomní oblasti Sin-ťiang, je přitom stále neklidná. Policisté museli zasahovat proti asi tisícovce Číňanů, kteří požadovali odplatu za předchozí útoky ze strany muslimských Ujgurů. Ti naopak z útoků a rabování obviňují druhou stranu. Před krevní mstou varují i čínské deníky. Podle listu China Daily oplácení stejnou mincí vede jen k dalšímu zlu, které nikdy neskončí.

K uklidnění situace vyzvali pomocí letáků shazovaných z vrtulníků i představitelé Sin-ťiangu. Komunistický šéf Urumči pak pohrozil všem, kdo se podíleli na zabíjení, trestem smrti. Úřady ale dosud nezveřejnily podrobnosti o obětech, většinu z nich ale prý tvoří Číňané. Do země se kvůli násilnostem předčasně vrátil prezident Chu Ťin-tao, který se v Itálii měl zúčastnit summitu G8. Chu Ťin-tao kvůli tomu odložil i státní návštěvu Portugalska.

Přečtěte si také:
Násilí v Sin-ťiangu přimělo čínského prezidenta k odjezdu ze summitu G8
V čínském Sin-ťiangu pokračují etnické střety
V Urumči opět vypukly střety mezi Ujgury a policií
Přes 150 mrtvých po zásahu proti ujgurským muslimům v Číně

Robert Mikoláš, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme