Armáda propustí tisícovky lidí

Armádu České republiky čeká masivní propouštění zaměstnanců. Z ministerstva obrany by mělo odejít tisíc lidí, vojáků z povolání dostane výpověď 1800. Resort obrany se pro úspory na platech rozhodl po té, co mu byl pro letošní rok zkrácen rozpočet o jednu a půl miliardy korun. I přes redukci počtu zaměstnanců bude podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka armáda akceschopná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

příprava vojáků KFOR na misy v Kosovu

příprava vojáků KFOR na misy v Kosovu | Foto: Armáda ČR

"Důraz je kladen na omezení manažerských struktur a civilní vojenské části resortu. To v praxi znamená, že zeštíhlení aparátu resortu se dotkne jak ministerstva, tak armády samotné. Nijak se to nedotkne ale bojových útvarů, které například pomáhají při povodních. Místa, která zaniknou si dotyční velitelé sami navrhli, takže celá nová personální koncepce spadala čistě pod ně. Je třeba říct, že omezení počtu pracovních míst bylo navrženo tak, aby se dotkla bojeschopnosti armádních složek co možná nejméně. Místa musí být zrušená do 31. 12. 2009. K tomuto datu budou většinou lidé odcházet," vysvětlil Čírtek.

Českou armádu tak opustí do konce tohoto roku téměř 3 tisíce zaměstnanců. Na jejich platech se ušetří na dvě miliardy korun. To by mělo nahradit škrty v rozpočtu resortu, které jsou součástí protikrizových opatření.

Bez zmíněného propouštění by totiž armáda neměla peníze nejen na provoz a investice, ale ani na samotné nasazení vojáků například při povodních nebo zahraničních misích. Podle mluvčího Čírtka nebude armáda šetřit jen na platech.

"Úspory se týkají rovněž investic do provozních výdajů, a to tak, aby byl zachován poměr 50 % platy, 30 % provozní výdaje a 20 % investiční výdaje. Armáda bude samozřejmě i nadále plnit závazky z uzavřených smluv, ale posouvají se projekty, u kterých ještě nedošlo k uzavření smluv v oblastech, které nejsou prioritní," dodal Čírtek.

Přečtěte si také:
Vláda schválila testování transportérů Pandur
Vláda koupí 107 transportérů Pandur, pokud projdou zkouškami
Jednání o nákupu transportérů Pandur jdou do finále

Věra Pfeifferová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme