Pražský magistrát se vložil do sporu squaterů

Squateři, kteří několik let obývali vilu Milada v Praze 8, se tento týden začali dočasně stěhovat do nájemního domu v centru metropole. To se ale nelíbí řadě původních nájemcům tohoto domu. Byty jim zde pomohl sehnat ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Do sporu squaterů s místními obyvateli se proto vložil pražský magistrát. Pražský radní Jiří Janeček říká, že je připraven nájemníkům pomoci a kroky ministra Kocába kritizuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Squateři se zabarikádovali na střeše pražské vily Milada

Squateři se zabarikádovali na střeše pražské vily Milada | Zdroj: ČTK

"V tuto chvíli čekám na podnět ze strany nájemníků. Jsme připraveni, pakliže by bylo potřeba, zapůjčit původním nájemníkům tři byty, a tím celou situaci začít řešit. Odpovědnost ale v tuto chvíli zcela leží na panu Kocábovi. Jeho nesystémový krok totiž ohrozil bydlení čtyř slušných rodin. Proto musí nést plnou odpovědnost a já udělám všechno pro to, aby tomu tak bylo," říká Janeček.

Tisková mluvčí ministra Kocába Lejla Abbasová ale označuje reakci magistrátu za bezpředmětnou. "Podle všech dostupných informací se squateři rozhodli využít pronájmu prostor, sešli se s původními nájemníky a ubezpečili je, že mají zájem na společném a poklidném soužití. Proto je reakce magistrátu předjímavá. V tomto okamžiku je navíc bezpředmětná a zbytečně vyvolává negativní atmosféru proti všem zúčastněným," míní Abbasová.

Dodejme, že squateři z vily pražské Tróji mohou od pátku bydlet v domě na Praze 1. Část obytného domu číslo 11 v Truhlářské ulici jim za symbolickou jednu korunu pronajal jeho majitel Petr Svinka. Squateři, kteří odešli po konfliktu s novým majitelem z vily v Tróji, budou bydlet v centru metropole do doby rekonstrukce pronajatého domu. Ta může podle jeho majitele začít za půl roku nebo třeba až za dva roky.

Dům disponuje celkem dvanácti volnými byty druhé a třetí kategorie. Squateři, kteří byli nuceni vyklidit své předcházející nelegální bydlení ve vile Milada, budou v novém místě používat tři byty a navíc sklepní prostory, kde budou moci pořádat své kulturní akce. Budou spolu se symbolickým jednokorunovým nájemným platit elektřinu, plyn a vodu. V domě jich bude asi patnáct.

Přečtěte si také:
Squateři z vily Milada se stěhují do centra Prahy
Squateři budou mít možná nové bydlení
Squateři už opustili vilu Milada
Protest proti vyklizení kultovního squatu v Berlíně
Kodaň se kvůli vystěhovanému squatu změnila v bojiště
Vyklízení squatu v Kodani provázely střety s policií
Život pod cizí střechou
Obyvatele pražské vily Milada kontrolovali policisté

ČRo 1 - Radiožurnál, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme