Zájem o zlegalizování načerno držených zbraní je velký. Lidé už na policii odnesli 5 400 zbraní

Policie hlásí velký zájem lidí o zlegalizování načerno držených zbraní. Při zbrojní amnestii, která začala 1. února a skončí 31. července, odevzdali lidé na policii už pět tisíc čtyři sta zbraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vystřelená nábojnice

vystřelená nábojnice | Foto: Jan Rosenauer

Kriminalisté u každé zbraně provedou balistickou expertizu a prověří, jestli s ní někdo nespáchal trestný čin. Pak ji vrátí vlastníkovi, pokud předloží všechny potřebné dokumenty.

Vlastník ale na zbraň někdy čeká i několik měsíců, jak Radiožurnálu potvrdil Milan Komárek z Policejního prezidia:

"Je pravdou, že časový segment, kdy se zbraň pohybuje expertizních pracovištích je delší, nicméně je to odůvodněno tím, že zbrojní amnestie je nástroj, který není obvyklý, dochází k ní jednou za několik le,t a není v možnostech policie, aby na tuto situaci měla vyčleněný dostatečný počet zaměstnanců a prostředků. Vyškolení jednoho experta z oboru balistiky je finančně i časově náročná záležitost," upřesňuje Komárek.

Za zmínku stojí, že v rámci zmíněné zbrojní amnestie lidé odevzdávají policistům mnohdy kuriózní arzenál. V Písku například policisté zaznamenali případ, kdy muž odevzdal minomet a kanon z druhé světové války.

Sedmimetrový a skoro dvoutunový kanón ani minomet, jak se později ukázalo, nebyly funkční a majiteli dělali radost pouze jako sběratelské kousky. Minomet byl německé výroby ráže 120 milimetrů. Kanon pak byl údajně ruské výroby s ráží 76 milimetrů. Měl dostřel až 13 kilometrů a obsluhovalo ho šest až osm vojáků.

Lukáš Vincourek, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme