Mladí Maďaři nesouhlasí s rozpuštěním extremistické Maďarské gardy

Většina Maďarů souhlasí s rozpuštěním extremistického sdružení Maďarská garda. Verdikt minulý týden potvrdil odvolací soud v Budapešti. Mezi mladšími lidmi má ale toto rozhodnutí odpůrců více.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budapešť

Budapešť | Foto: Fotobanka stock.xchng

Agentura Medián na základě nejnovějšího průzkumu tvrdí, že činnost Maďarské gardy je známa mezi lidmi především díky novým komunikačním technologiím - zejména internetu, jehož prostřednictvím se šíří videa, mimo jiné i o poslední akci policie proti nepovolené demonstraci gardy.

S rozpuštěním spolku, který připomíná fašistické oddíly z konce druhé světové války, nesouhlasí 44 procent populace od 18 do 29 let. Lidé nad 40 let s verdiktem soudu souhlasí. Tento souhlas roste s přibývajícím věkem. Z výsledků průzkumu vyplývá, že průměr je 53 procent pro a 37 procent proti rozpuštění Maďarské gardy.

Polovina dotázaných si také myslí, že by bylo důležité, kdyby se konzervativní pravicový Fidesz /Maďarská občanská unie/ distancoval od krajní pravice.

Přečtěte si také:
Soud v Budapešti rozpustil Maďarskou gardu
Maďarská krajní pravice bude v EP žádat zrušení Benešových dekretů
Úspěch extrémistů v Maďarsku

Gregor Martin Papucsek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme