Skupina G8 v Itálii jedná s rozvojovými zeměmi o záchraně zeměkoule

Summit skupiny nejvyspělejších zemí G8 dnes pokračuje jednáním se skupinou G5, což jsou nejdůležitější rozvojové země, o novém ambiciózním plánu na snižování emisí skleníkových plynů. Chudším rozvojovým zemím se ale do snižování emisí nechce. Na summitu G8 v italské Aquile tak dnes panuje o poznání menší shoda než během včerejších jednání. Nejsilnější země světa se však dohodly na ukončení světového obchodního kola o liberalizaci obchodu do roku 2010. Shodly se také, že budou podporovat stabilitu mezinárodního finančního systému.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednací místnost na summitu G8

Jednací místnost na summitu G8 | Foto: G8 Website (ANSA)

Zástupci nejdůležitějších rozvojových států, zvaných G5, tedy Čína, Brazílie, Indie, Mexiko a Jihoafrická republika, dávají najevo, že udržet růst globálních teplot pod dvěma stupni Celsia tak, jak to plánují vyspělé mocnosti, není v jejich silách. Nezapadá to ani do ekonomických plánů těchto stále rychleji se rozvíjejících zemí. Čína a Indie se v současnosti zařadily mezi největší světové znečišťovatele ovzduší. Indický premiér řekl, že plány skupiny G8 jsou příliš dlouhodobé. Jednání komplikuje i nepřítomnost čínského premiéra, který odjel řešit situaci v ujgurské autonomní oblasti, kterou zasáhly největší násilnosti v posledních několika desetiletích.

Nejsilnější země světa se dohodly také na ukončení světového obchodního kola o liberalizaci obchodu do roku 2010. Veškerá dosavadní jednání o liberalizaci obchodu skončila ve slepé uličce. K poslednímu krachu tzv. katarského kola, které začalo v roce 2001 došlo v loňském roce. Cílem je podpořit světovou ekonomiku a pomoci chudým zemím. Dohodě dosud bránila neochota evropských zemí nabídnout podstatné snížení dovozních cel na zemědělské produkty. Podle šéfa Světové obchodní organizace Pascala Lamyho by uzavření katarského kola v příštím roce dalo šanci milionům lidí vymanit se z chudoby. Země G8 se také dohodly, že podpoří stabilitu mezinárodního finančního systému a zdrží se měnových devalvací.

Související článek:

Země G8 došly k dohodě v otázce boje proti klimatickým změnám

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme