Zemědělci kritizují vysoké marže obchodníků s potravinami

Vysoké marže obchodních řetězců likvidují podle zástupců zemědělců domácí výrobce. Podle statistik klesá výrobcům podíl na ceně potravin, obchodníkům až na výjimky marže stoupají. Tajemník zemědělského svazu Martin Pýcha tvrdí, že jde o naprostou většinu potravin, které český statistický úřad sleduje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vepřové maso

vepřové maso | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nejvýznamnější rozdíly jsou u potravin, které nepotřebují dalšího zpracovatele, tedy u ovoce, zeleniny a vajec. Například výkupní cena brambor je něco přes tři koruny, prodejní pak přes deset korun. Podle zemědělského svazu je tlak obchodních řetězců likvidační.

Předseda svazu Miroslav Jirovský řekl, že zemědělci chtějí hlavně zlepšit rozdělení hrubé přidané hodnoty mezi prvovýrobce, zpracovatele a obchodní řetězec. Představují si také větší podíl českých potravinářských výrobků na pultech obchodních řetězců a chtějí aby se do řešení situace zapojily i státní instituce.

Obchodníci ale odmítají, že by jejich marže rostly. Zemědělci prý při výpočtech používají chybnou metodiku. Nevycházejí z takzvané průměrné marže, ale z vybraných skupin komodit. "Nelze například vybrat tři skupiny komodit, říct, že v těchto komoditách roste marže a u zemědělců nebo prvovýrobců klesá. My vždycky pracujeme s průměrnou marží, která se týká všech komodit, které prodáváme. Ta průměrná marže je někde přes 26 procent, což je jedna z nejnižších marží u obchodníků v Evropě", tvrdí prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. Svaz proto pohrozil Agrární komoře a Zemědělskému svazu žalobou za šíření nepravdivých informací.

V poslanecké sněmovně leží zákon, který by měl chování řetězců regulovat. Normu vrátil poslancům senát s tím, že se má týkat jen prodeje zemědělských a potravinářských produktů. V parlamentu se proti zákonu postavili hlavně zástupci ODS a lidovců, nelíbí se ani obchodníkům. Zdeněk Juračka chce, aby zákonodárci zvážili dopad předpisu do celé podnikové sféry. "My tvrdíme na rozdíl od tvůrců toho zákona, že ten projev bude negativní, že se obrátí proti menším a středním výrobcům a nakonec i proti spotřebiteli", řekl Juračka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdo může za vysoké ceny potravinářských výrobků? Poslechněte si Ranní interview Radiožurnálu.

Igor Maňour, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme