V Jihočeském kraji skončil stav nebezpečí

O půlnoci skončil v Jihočeském kraji stav nebezpečí vyhlášený kvůli povodni. Pro obce s rozšířenou působností Písek, Strakonice a Prachatice ho v neděli 28. června v 10 hodin vyhlásil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. O den později byl stav nebezpečí rozšířen také o Vimpersko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hladina Blanice ve Strunkovicích dosáhla třetího povodňového stupně

Hladina Blanice ve Strunkovicích dosáhla třetího povodňového stupně | Foto: Václav Malina

Původně měl stav nebezpečí trvat do 17. července. Důvody dřívějšího ukončení vysvětlil jihočeský hejtman Jiří Zimola slovy: "Díky velkému pokroku v odklízení škod a také díky počasí, které se snad umoudřilo, nám situace dovoluje ukončit stav nebezpečí. Je to i příznivá zpráva pro potenciální návštěvníky jižních Čech, aby přijeli do bezpečného regionu, kde jim nic nehrozí."

Pro obce, které byly velkou vodou postiženy, zrušení stavu nebezpečí znamená, že od dnešní půlnoci mají sedm dnů na sečtení škod. Hejtman Jiří Zimola také dodal, že tyto informace pak krajští koordinátoři předají ministerstvu financí a ministerstvu pro místní rozvoj. Ta pak zpracují plán obnovy, který do 20 dnů bude předložen vládě a obce by v co nejkratší době mohly očekávat peníze na další likvidaci škod způsobených velkou vodou.

Lidem v nejvíce postižených obcích pomohou fotografie z jihočeských povodní. V českobudějovické galerii U Beránka začala prodejní výstava fotografií z povodní, které v minulých dnech zasáhly Jihočeský kraj. Výtěžek z výstavy autoři věnují na konto krajské sbírky 47494749/0300 na zmírňování a odstraňování následků povodní.

Hejtman Jiří Zimola si s autory některých fotografií Davidem Veisem (ČTK) a Slavomírem Kubešem (MF Dnes) prohlíží výstavu Povodeň 2009 | Foto: Kateřina Koželuhová

Výstavu společně s autory zahájil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, který nad výstavou převzal záštitu a jednu fotografii si také zakoupil. Autory fotografií jsou fotoreportéři jihočeských redakcí ČTK, Deníků Bohemia, MF Dnes a Práva.

Jeden z autorů povodňových fotek David Veis k expozici uvedl: "Smyslem výstavy je vybrat peníze, které posléze zašleme na povodňové konto zřízené Jihočeským krajem. Velké fotografie stojí 2009 korun a jsou vytvořeny speciální metodou. Pro ty, kteří chvějí přispět menším příspěvkem, máme připraveny pohlednice za padesátikorunu."

Výstava Povodně 2009 potrvá v galerii U Beránka v Krajinské ulici v Českých Budějovicích do 15. srpna. Prodané fotografie formátu A4 budou autoři průběžně nahrazovat novými. Žádná z prodaných se nebude znovu přidělávat a tak si kupci domů odnesou originál.

Lidé už přispěli na povodně více než 65 miliony korun. Částka ale zřejmě ještě vzroste, protože lidé peníze stále posílají. Vyplývá to z informací zástupců humanitárních organizací Člověk v tísni, ADRA a Charita ČR, které pomoc shromažďují.

Nejvíce, 50 milionů korun, vybral Člověk v tísni, při povodních v roce 2002 to bylo zhruba 270 milionů korun. Škody tehdy byly ale asi třicetkrát horší než letos. Denně přibyly na účet společnost asi tři miliony korun.

Petra Matoušková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme