Senátor Oberfalzer: Stížnost na Lisabon bude do 14 dnů

Skupina senátorů ODS, odpůrců Lisabonské smlouvy, dokončuje svou stížnost "na Lisabon" k Ústavnímu soudu. "Pro ústavní stížnost je nás dostatečný počet, je nás 17 a některé další máme v rezervě. Blížíme se teď k dokončení první skici, kterou ještě chceme prodiskutovat a případně oponovat. Hotovi s tím budeme do čtrnácti dnů. Poslední náš odhad je, že v první půlce srpna bychom mohli podání Ústavnímu soudu doručit," řekl Rádiu Česko člen senátního ústavně-právního výboru Jiří Oberfalzer (ODS). UVNITŘ ČLÁNKU: AUDIO

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senátor Jiří Oberfalzer (ODS)

Senátor Jiří Oberfalzer (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

S prezidentem Václavem Klausem prý senátoři za ODS svou stížnost nekonzultují, o svých krocích ho ale informují: "Pan prezident se naší iniciativy neúčastní. Osobně jsme s ním sice jednali, ale proto, abychom ho ujistili, že máme v úmyslu tuto akci podstoupit. A hlavně jsme ho chtěli požádat, aby posečkal s úvahami o konečné ratifikací do doby, než Ústavní soud vynese nějaký nález k našemu podání. To byl smysl naší návštěvy u pana prezidenta, jinak je to čistě senátorská aktivita," řekl Rádiu Česko Oberfalzer.

Senátor za ODS je přesvědčen, že "pokud by se mezidobí odehrálo cokoli, co by prezidentovi umožnilo snazším způsobem ten podpis odmítnout, určitě by to vítal." "Prezident chce mít jistotu, že proces všude skončil. Pokud se rozhodne smlouvu podepsat, neudělá to určitě z vnitřního přesvědčení," dodal Oberfalzer.

"Spolupracují s námi tři právníci, specialisté na ústavní a mezinárodní právo, máme i podporu několika právních kanceláří. Ale z určitých politických důvodů zatím nechtějí, abychom o nich mluvili," řekl Rádiu Česko Oberfalzer.

POSLECHNĚTE SI CELÝ ROZHOVOR V MP3:

Milada Richterová, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme