Nová americká automobilka General Motors povstává z popela

Automobilka General Motors opustila bankrotový režim. Základní pilíř amerického automobilového průmyslu z něj vyšel "štíhlejší a zodpovědnější", slibuje její generální ředitel Fritz Henderson. Nová General Motors bude menší a v první fázi bude jejím hlavním majitelem americká vláda. Ta poskytla nejvíce peněz na záchranu firmy, za což teď získá asi dvoutřetinový podíl. V zájmu vlády je ale zůstat v roli majitele co nejkratší dobu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hybridní vůz Chevrolet Volt

Hybridní vůz Chevrolet Volt | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

"Chevrolet, Cadillac, Buick a GMC," vyjmenovává generální ředitel General Motors všechny čtyři základní značky, které si obrozená firma ponechá. Všechny ostatní z 13 značek, které do bankrotu ovládala, jsou už buď prodané nebo zaniknou, což je třeba případ Pontiacu. General Motors se chce zaměřit na moderní ekologická auta s malou spotřebou.

Silničními testy teď například prochází dlouho očekávaný hybrid Chevrolet Volt, který by se měl začít prodávat koncem příštího roku a od něhož si společnost hodně slibuje.

Henderson dnes také připomněl, že se General Motors dostala z bankrotového režimu mnohem rychleji, než si kdokoli představoval. Slíbil také, že podnik bude výdělečný a splatí vládní půjčky rychleji, než musí. Zhruba 50 miliard dolarů chce General Motors splatit státu před termínem, kterým je rok 2015. Henderson vyjádřil také vděk za to, že koncern dostal druhou šanci. Ve čtvrtek vstoupilo v platnost rozhodnutí konkurzního soudu, které automobilce umožnilo převést většinu aktiv na nově vytvořeného nástupce.

Podle agentury AP se automobilka chystá zrušit dalších 4000 pracovních míst. Henderson uvedl, že počet lidí v managementu klesne o 450 lidí, tedy o 35 procent. General Motors nyní po celém světě zaměstnává 235 tisíc lidí, z toho 88 tisíc ve Spojených státech.

Automobilka vyhlásila bankrot na začátku června s tím, že chce z bankrotového režimu vystoupit asi do 90 dnů. Nová General Motors bude menší a v první fázi bude jejím hlavním majitelem americká vláda. Ta poskytla nejvíce peněz na záchranu firmy, za což teď získá asi dvoutřetinový podíl. V zájmu vlády je ale zůstat v roli majitele co nejkratší dobu.

General Motors loni hospodařila se ztrátou 30,9 miliardy dolarů a předloni prodělala dokonce 43,3 miliardy dolarů. Společnost v loňském roce přišla o pozici největší světové automobilky podle objemu prodeje. O prvenství ji připravil japonský konkurent Toyota Motor. General Motors vládla světovému automobilovému trhu více než tři čtvrtě století.

Přečtěte si také:

Největší americká automobilka žádá o ochranu před věřiteli
Evropská komise chce krizovou schůzku kvůli General Motors

Vít Pohanka, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme