CIA prý klamala americký Kongres

Zpravodajská služba Spojených států amerických CIA prý lhala Kongresu USA. Ústřední zpravodajská služba údajně před zákonodárci tajila protiteroristický program a drsné vyšetřovací metody. Za rozhodnutím neposkytnout Kongresu všechny informace měl podle amerických médií stát bývalý viceprezident Dick Cheney.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guantánamo

Guantánamo | Foto: US Department of Defense

Plných osm let CIA údajně tajila před zákonodárci protiteroristický program. Ten umožňoval mimo jiné drsné vyšetřovací metody, které mnozí považují za mučení.

Už v květnu zpravodajskou službu z utajování informací obvinila předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. CIA a představitelé bývalé vlády prezidenta Georga Bushe to odmítli s tím, že právě ona měla informace k dispozici. Následovala válka slov o tom, co kdo věděl a kdy.

Teď se do středu pozornosti dostal bývalý viceprezident Dick Cheney. Podle zdrojů citovaných v New York Times a agenturou AP ho měl z utajování práce CIA obvinit její nový šéf Leon Panetta při zasedání výboru Sněmovny reprezentantů pro zpravodajské služby.

Ministerstvo spravedlnosti nyní zvažuje, jestli podá na některé představitele bývalé vlády prezidenta Georga Bushe žalobu.

Přečtěte si také:
CIA se brání nařčení z klamání Kongresu
CIA lhala o mučení, tvrdí šéfka demokratů v americkém Kongresu
Riceová schválila waterboarding už v roce 2002
Americký prezident Obama podpořil CIA
Bývalý vězeň z Guantánama viní Američany z mučení
Nový ministr spravedlnosti USA nechce mučení
Bush vetoval zákon zakazující kruté způsoby výslechu

Vít Pohanka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme