Člověk v tísni začne s vydáváním peněz pro postižené záplavami

Nadace Člověk v tísni dnes odjíždí na záplavami postižené Novojičínsko. S lidmi tam budou její pracovníci projednávat nároky na peněžitou pomoc z dárcovského konta. První peníze by měli vodou postižení lidé vidět už tento týden. Nadace Člověk v tísni má pro obyvatele Novojičínska, Jesenicka a Děčínska připravených 35 milionů korun, které vydá v několika splátkách. Na Jesenicko a Děčínsko dorazí sociální pracovníci nadace v příštích několika týdnech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky ničivé povodně v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku

Následky ničivé povodně v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku | Zdroj: ČTK

Vedoucí týmu Povodně 2009 Jiří Velenský Radiožurnálu řekl, že výběr lidí, kteří dostanou finanční pomoc, bude přísný. "Dali jsme dohromady tým sociálních pracovníků, kteří budou přímo v terénu objíždět lidi postižené povodněmi a poměrně detailně zjišťovat jejich situaci, a to jak ekonomickou, tak rodinnou, kolik dostanou od pojišťovny, kraje či státu... Na základě tohoto šetření bude pak rozhodovat tříčlenná komise," vysvětlil postup Velenský. Ten dále Radiožurnálu popsal, jak nadace peníze rozdělí: Zhruba dvě třetiny všech prostředků půjdou rodinám a asi 25 procent půjde na projekty obecného zájmu. Cílem tohoto programu je pomoci obcím při obnově jejich majetku. Ale vždy půjde jen o spolufinancování peněz, které jsou obce schopny dát dohromady ze svých zdrojů. My jim k tomu jen přidáme poměrnou částku," řekl Velenský.

Podle vedoucího Velenského budou lidé z Člověka v tísni přísně kontrolovat i využití peněz. "My samozřejmě uzavíráme na všechny darované finanční prostředky smlouvy, kde se uvádí, že neoprávněně použité peníze musí být vráceny. Konkrétní postup se bude zvažovat podle jednotlivých případů, pravděpodobně bychom museli jít do soudních řízení,"varuje Velenský.

Přečtěte si také:

V Jihočeském kraji skončil stav nebezpečí
Přívalové deště neustávají, finanční pomoc připravuje i Člověk v tísni
Přívalové deště neustávají, finanční pomoc připravuje i Člověk v tísni
Munzi pro Radiožurnál: Soukromé škody po povodních by neměl hradit stát
Janota: Obnova země po povodních bude financována z evropských peněz
Pro lidi postižené povodněmi vydalo ministerstvo práce informační letáky
Povodně způsobily zemědělcům škody za 200 milionů korun
Povodněmi zasažený Olomoucký kraj žádá o další peníze
Lidé odklízející škody po povodních mohou mít nárok na volno z práce
Klienti pojišťoven nahlásili povodňové škody za miliardu korun
Vláda chce podpořit lepší protipovodňovou ochranu
Pro Jihočeský kraj bude platit až do pátečního večera výstraha před povodněmi

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme