Rusko bude dál podporovat separatistickou Jižní Osetii

Rusko hodlá i nadále podporovat separatistický gruzínský region Jižní Osetii. Během neočekávané návštěvy oblasti to oznámil ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Rusko považuje sporný kavkazský region, o který loni svedlo válku s Gruzií, za samostatnou republiku. Gruzie ale trvá na tom, že jak Jižní Osetie, tak i druhá separatistická oblast Abcházie, jsou stále součástí jejího území.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv

Dmitrij Medveděv | Foto: European Commission Audiovisual service

Ruský prezident se na neohlášenou, a svou vůbec první cestu do sporného regionu vydal těsně před ročním výročím loňského krátkého, ale o to ostřejšího konfliktu Ruska s Gruzií. Jihoosetínského lídra Eduarda Kokoityho ujistil podle ruských agentur o tom, že Moskva s Tschinvali nadále počítá.

Rusko má podle Medvěděva připraveno pro region, který se stále potýká s rozsáhlými problémy, ekonomické i sociální projekty. Medvěděv zároveň zdůraznil, že Moskva chce prohlubovat i spolupráci v oblasti obrany a bezpečnosti. Už od loňska má Rusko v Jižní Osetii i ve druhém separatistickém regionu Abcházii rozmístěno několik tisíc svých vojáků. Obě oblasti jsou zdrojem pokračujícího napětí mezi Moskvou a západem, který je považuje za součást gruzínského území.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme