Kvůli dešťům bude letos méně ovoce

Ovocnáři čekají letos mírně podprůměrnou úrodu. Zítra má český statistický úřad zveřejnit čísla za červen. Jablek bude asi tento rok celkem méně než loni, ale meruněk a hrušek víc. Nižší sklizeň se čeká také u broskví. Průměrná u višní, švestek a černého rybízu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třešně

Třešně | Foto: Fotobanka stock.xchng

Horší sklizeň potvrdil i místopředseda ovocnářské unie Ivo Pokorný. "Kvalitu ovoce poznamenává taktéž počasí. To dlouhodobé vlhko způsobilo zejména u třešní a višní, částečně i u meruněk, zvýšené množství shnilých plodů, takže se v některých firmách muselo chemicky ošetřovat. Samozřejmě v rámci ochranných lhůt, takže je to z hlediska hygieny v pořádku, ale jsou problémy s hnilobou plodů," sdělil Pokorný.

Spokojeni jsou snad jen pěstitelé meruněk, kterých bude letos víc. "Výjimkou jsou meruňky, které jsou nad průměrem. Problémem je ale počasí, některé podniky zasáhlo krupobití. Je těžké říci, kolik meruněk bude kvalitních, konzumních, a kolik jich bude muset jít jen na průmyslové zpracování," řekl Pokorný.

Podle Jiřího Fišera ze zemědělského družstva Dolany na Náchodsku, které patří mezi největší pěstitele jablek v Česku i v Evropě, ale zemědělce z Dolan spíše než nižší úroda trápí nízké výkupní ceny. "V loňském roce jsme měli zhruba osm tisíc tun, letos očekáváme kolem sedmi tisíc tun. Co se týče konzumního ovoce, úroda může být srovnatelná jako vloni - mezi pěti a šesti tisíci tunami. Zásadní je pro nás spíše otázka cen konzumního ovoce a jeho podíl na trhu," uvedl Jiří Fišer s tím, že hodnotit úrodu je zatím ještě poněkud předčasné. "Záleží samozřejmě na tom, jestli se mluví o celkové úrodě ovoce nebo jen tzv. konzumního ovoce, určeného k jídlu. Konzumní ovoce vypadá zatím slušně, ale příroda si s tím může ještě pohrát. Zatím jen asi 15 procent našich ploch zasáhly kroupy, ale i to se může ještě změnit," vysvětlil Fišer.

Přečtěte si také:

Pivo může zdražit, kvůli povodním bude málo ječmene

Lenka Jansová, Ota Nehasil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme