Na českých silnicích přibývá řidičů pod vlivem drog a alkoholu

Řidičů pod vlivem drog přibývá. Za první půlku roku takto řídilo skoro šest set lidí, za stejné období pak řídilo motorové vozidlo pod vlivem alkoholu skoro sedm tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol za volantem

Alkohol za volantem | Foto: Archiv

Podle Marka Blažejovského z Národní protidrogové centrály by se měla změnou zákona o ochraně před tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami usnadnit policistům detekce drog za volantem.

"Je potřeba, aby podle příslušných ustanovení bylo umožněno provádění detekce například i z potu. Zařízení, které odhaluje přítomnost návykových látek to umí zpracovat, což by patrně zvýšilo úspěšnost při samotném odhalování," soudí Blažejovský.

Šéf dopravní policie Leoš Tržil se domnívá, že by se měla při každé silniční kontrole dělat dechová zkouška. Opilých řidičů podle něj přibylo také proto, že se nově výsledek této zkoušky bere jako důkaz.

"Policisté, kteří dříve spoustu času strávili převážením a lékařským vyšetřením jedinců nyní nemusí absolvovat zdlouhavé procedur. Celkově se zkracuje časová dotace na zpracování a policisté se tak mohou v terénu věnovat dalším případům," upřesňuje Tržil.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme