Vláda jmenovala zmocněnce pro dostavbu dálnice D11

Dostavba dálnice D11, spojující Prahu a Hradec Králové, bude pod větším dohledem státu. Spory kolem výkupu pozemků, po kterých má dálnice vést, bude řešit i bývalý hejtman pardubického kraje Ivo Toman. Vláda ho jmenovala svým zmocněncem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice (ilustrační foto)

Dálnice (ilustrační foto) | Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Bývalý pardubický hejtman Ivo Toman dosud fungoval jako vládní zmocněnec pro dostavbu rychlostní silnice R 35 z Liberce do Olomouce, teď pod něj bude spadat i D11. Podle mluvčího královéhradeckého kraje Imricha Diosegiho čeká vládního zmocněnce Tomana úkolů víc.

"Zrychlení a zpřesnění komunikace mezi orgány a institucemi, které staví dálnici a královéhradeckým krajem, samosprávami v tomto kraji, městy a obcemi a lidmi, kterým o výstavbu dálnice jde," řekl vládní mluvčí.

Stát snaží získat pozemky potřebné k tomu, aby dálnice D11 vedla až do Hradce Králové patnáct let. Deset hektarů ze soukromého majetku Ludmily Havránkové měl vyměnit za více než 253 hektarů jinde. Ministerstvo zemědělství s tímto postupem nesouhlasilo. Teď by měla spor o pozemky řešit pracovní skupina.

Budou v ní mimo jiné zástupci ministerstev zemědělství a dopravy. Podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky skupina pravděpodobně nastíní nějaké základní kroky, kterými by se mohl stát ubírat. "Možností je celá řada - od standardního výkupu pozemků až třeba po vyvlastnění, ale nechci říkat, že k vyvlastnění dojde. Opravdu, počkejme si na to, co skupina sdělí," uvedl Hanzelka.

Přečtěte si také:
Spor o pozemky s farmářkou Havránkovou se vrací na začátek
Černá stavba úseku dálnice D11?
Děti Země: Část dálnice D11 před Hradcem je černou stavbou
Poláci chtějí dostavět pokračování dálnice D11
Stavba pokračování dálnice D11 z Hradce Králové do Jaroměře je v ohrožení
Hejtman Franc jednal s novým ministrem o dálnici k Hradci
Dostavba dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové nabírá další zpoždění

Igor Maňour, Václava Marešová, Ota Nehasil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme