Bouřky zasáhly východ Čech a střední Moravu, ve středu hrozí na celém území

Prudký déšť a silný vítr se přehnaly východem Čech a střední Moravou. Řada lidí byla kvůli tomu bez elektřiny, někteří měli i vodu ve sklepě. Hasiči pracovali na odstraňování škod dlouho do noci. Podle meteorologů hrozí bouřky i dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Blesky ve městě

Blesky ve městě | Foto: Fotobanka stock.xchng, Stanislaw Rombel

V noci zasáhla bouřka Olomoucko, větší škody ale nenapáchala. Hasiči z celého kraje hlásí téměř 60 výjezdů. Odklízely hlavně stromy na silnicích a na Prostějovsku také čerpali vodu ze sklepů.

V Dubu na Moravě strhl vítr střechu tamního zemědělského areálu. V centru obce Kokory na Přerovsku vyvrácený smrk zavadil o dráty elektrického vedení, zachytil se na nich a hrozilo, že spadne na nový rodinný dům.

V Pardubickém kraji hasiči zasahovali od včerejšího večera asi padesátkrát, práci měli také energetici. Podle regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárky Beránkové odstraňovali technici osm poruch na vedeních vysokého napětí a kolem 30 závad na vedení nízkého napětí.

"K nejpostiženějším oblastem patří Pardubicko, okolí České Třebové, konkrétně Ústí nad Orlicí, Týniště nad Orlicí a Vysoké Mýto," řekla v úterý večer Českému rozhlasu Beránková.

Rozmary počasí potrápily také Svitavsko. Radiožurnálu to potvrdil velitel tamních hasičů Ondřej Oharek. "Zvedla se hladina vody, bylo zatopených několik sklepů, vyprostili jsme vozidlo, které bylo utopené pod viaduktem. Jednotky pracují na odstraňování stromů, jinak je situace pod kontrolou."

Meteorologové varují: Hrozí rozvodnění menších toků

Kvůli hrozícím bouřkám vydali už v úterý odpoledne meteorologové výstrahu. Varují v ní před přívalovým deštěm, silným větrem a ojediněle i kroupami. Kvůli srážkám hrozí prudké rozvodnění menších toků.

Český hydrometeorologický ústav upozornil na to, že voda může zatopit sklepy, garáže a níže položené byty a cesty. "V oblasti fronty je očekáván úhrn srážek v průměru od pěti do 20 milimetrů za 12 hodin, v bouřkách místy kolem 40 milimetrů srážek. Nárazy větru mohou dosáhnout rychlosti 70 až 90 kilometrů za hodinu," uvedli meteorologové.

Varování platí od středeční 12. do 23. hodiny pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký kraj. Až do čtvrteční čtvrté hodiny ranní se týká Pardubického, Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého, Moravskoslezského kraje a kraje Vysočina.

Nedávné ničivé povodně si vyžádaly 14 lidských životů a jsou označovány za třetí nejtragičtější v historii České republiky. Jedna žena se stále pohřešuje.

O letošních povodních si přečtěte také:
Desítky domů na Jesenicku se musí zbourat
Přívalové deště neustávají, finanční pomoc připravuje i Člověk v tísni
Kvůli povodním přijde státní rozpočet o miliardy korun
V obcích, které zasáhla blesková povodeň, pokračuje úklid a sčítání škod
Na Žďársku našli čtrnáctou oběť povodní
Bouřky a přívalové deště stále sužují republiku
Přívalové lijáky potrápily Příbramsko, Vysočinu i Novojičínsko
Povodněmi zasažený Olomoucký kraj žádá o další peníze
Klienti pojišťoven nahlásili povodňové škody za miliardu korun
Vláda chce podpořit lepší protipovodňovou ochranu
V části Jihočeského kraje je vyhlášen stav nebezpečí
Povodně si vyžádaly už třináct obětí
S odklízením následků povodní pomáhají vojáci
Třetí nejhorší povodně, vláda slíbila peníze

Igor Maňour, Martin Hromádka, Jana Zemková, Ota Nehasil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme