Na Kavčích horách volí nového ředitele České televize

Rada České televize dnes volí jejího ředitele. Na pražských Kavčích horách budou radní vybírat z pěti kandidátů. Kromě současného šéfa Jiřího Janečka to je Jana Kasalová, Jana Bobošíková, Hynek Chudárek a Radomír Pekárek. Rada má teď 14 členů a nový generální ředitel České televize si musí na svou stranu získat aspoň deset hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká televize

Česká televize | Foto: Tomáš Adamec

Předseda Rady České televize Jiří Baumruk doufá, že se dnes na dalších 6 let generálního ředitele zvolit podaří. "Původně se přihlásilo 22 kandidátů, z nich tři nesplnili zadávací kritéria. Celkem 19 se jich tedy dostalo do prvního kola volby. Z nich jsme vybrali pět kandidátů, poměrně jasnou převahou hlasů, což by mohlo svědčit o tom, že jejich projekty, koncepce, materiály a dosavadní praxe přesvědčily většinu radních o tom, že to je právě těch pět lidí, kteří se mají utkat o to místo ve finálovém kole. Takže já doufám, že bude možné z nich jednoho vybrat," řekl Baumruk.

Spekuluje se ale, že dnešní volba skončí patem a do nově vypsaného řízení se přihlásí dosavadní šéf zpravodajství Milan Fridrich. Pokud bytový ředitel dnes zvolen nebyl, muselo by se vypsat nové výběrové řízení a televizi by dočasně vedl provozní ředitel televize Vladimír Karmazín, potvrdil šéf rady Jiří Baumruk s tím, že rada by se snažila takovou situaci neprodlužovat. "My bychom se snažili to vůbec nezdržovat, vypsat výběrové řízení pokud možno ihned a v řádu týdnů, řekněme do dvou měsíců, bychom se pokusili vybrat znovu, ale to není vůbec jednoduché. Jednak to období je poměrně dlouhé a není vůbec stabilní, a jednak není vůbec jisté, že bychom měli na výběr někoho jiného než teď," uvedl Baumruk.

Se způsobem volby generálního ředitele veřejnoprávní televize nesouhlasí stovka osobností domácího kulturního a veřejného života. Podle nich chce rada údajně obsadit tuto funkci předem dohodnutým člověkem, naznačuje jeden ze signatářů protestní petice, úřadující předseda Strany zelených Ondřej Liška: "Proto bijeme na poplach a říkáme: Takhle plíživě tady začíná nová opoziční smlouva a je to vlastně pokračování té staré. Vždyť přece všichni dobře víme, že od dob opoziční smlouvy je tady systematická snaha ODS a ČSSD rozdělit si vliv ve veřejných médiích."

Zpolitizovanost volby nového ředitele České televize potvrdil Rádiu Česko i sám předseda Rady ČT Jiří Baumruk: "Politické tlaky poslední dny cítím. Zejména skrz noviny. Když se zelení a lidovci usnesou, co má rada dělat, že má zrušit výběrové řízení a odložit na jindy, to považuji za politický tlak," řekl v ve vysílání Rádia Česko Baumruk. "Pokud se nám podaří někoho zvolit, očekávám, že pak bude označen za toho, který byl předem dohodnut," odhaduje předseda Rady ČT. Spekulace o tom, že by se výběrové řízení mělo zrušit a že by do něj vstoupil současný ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich, odmítá: "Nemůže být favoritem někdo, kdo není ve výběru. Pan Fridrich tedy favoritem není," uvedl Baumruk. Na otázku, koho favorizuje on sám, odmítl odpovědět s poukazem na fakt, že volba ředitele je tajná.

On-line zpravodajství z volby ředitele ČT můžete sledovat na: Rozhlas.cz/Digital

Veronika Malá, Lenka Jansová, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme