Švédsko je pro zavedení evropských víz pro Kanaďany

Švédské předsednictví Evropské unie se dnes vyslovilo příznivě k možnosti zavedení víz pro Kanaďany při cestách do zemí Evropské unie. Reaguje tak na kanadské rozhodnutí zavést vízovou povinnost pro české občany. Podle agentury AFP ale upozornilo, že návrh musí podat Evropská komise. Ta pravděpodobně vydá v září zprávu, ve které bude reagovat na zavedení kanadských víz pro české občany. Na zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku to ve středu prohlásil předseda Evropské komise José Barroso.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky států Evropské unie

Vlajky států Evropské unie | Foto: Pavel Bílek

Kanada zavedla vízovou povinnost pro občany České republiky od úterý a zdůvodnila to rostoucím počtem žadatelů o azyl z České republiky. Česko ve stejný den požádalo Brusel o aktivizaci procedur, které teoreticky mohou vyústit v zavedení víz pro Kanaďany v rámci celé Evropské unie.

Prezident Václav Klaus dnes v reakci na kanadské rozhodnutí zavést od úterý víza pro české občany poznamenal, že plně respektuje suverenitu Kanady a její právo přijmout takové rozhodnutí. Prezident také uvedl, že Česko podobný krok udělat nemůže, protože o případných vízech pro občany Kanady se musí rozhodnout v Bruselu.

Česká velvyslankyně v Bruselu Milena Vicenová Rádiu Česko potvrdila, že očekává solidaritu především od zemí, se kterými Česká republika společně bojovala za zrušení vízové povinnosti při cestě do USA: "Nepovažuji to za vyloučené. Zcela určitě nás podpoří země, které jsou ve stejné situaci. Můžeme čekat i solidaritu u některých zemí, se kterými jsme úspěšně bojovali například o americká víza. Nečekám ale nějaké převratné řešení. ale počkejme, jak se bude jednání vyvíjet. Ta situace je nová, počkejme na nadcházející dny a já stejně čekám, že nám některé země jasnou podporu vyjádří."

Vicenová v našem vysílání dodala, že Česko se bude snažit otázku kanadských víz řešit nejen při všech bilaterálních jednání s Kanadou, ale také při jednáních Kanady a Evropské unie. "Budeme například apelovat na spolupráci s Kanadou i vzhledem k připravované ekonomické dohodě Evropská unie - Kanada - to je další cesta. Budeme to otvírat i na všech bilaterálních jednáních, budeme to otvírat všech pracovních úrovních. Jistě má Evropská unie i Kanada zájem na úspěšném pokroku a jistě i při této příležitosti se dá otázka víz otvírat," řekla Rádiu Česko Vicenová.

Marián Vojtek, Václav Pešička Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme