Maďarsko vytáhlo do boje proti slovenskému jazykovému zákonu

Maďarský parlament bude v zahraničí ostře vystupovat proti slovenskému jazykovému zákonu. Tématu by se podle maďarských poslanců měla věnovat i Benátská komise. Shodli se na tom představitelé čtyř parlamentních stran, které pod taktovkou předsedkyně parlamentu Kataliny Sziliovej vydali i společné prohlášení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský parlament v Budapešti

Maďarský parlament v Budapešti | Foto: Jirka Malina

Maďarská strana chce podle něj využít všechny mezinárodní právní, diplomatické i politické nástroje na to, aby dosáhla zrušení novely slovenského jazykového zákona, který je podle Budapešti v rozporu se slovensko-maďarskou základní smlouvou a dalšími mezinárodními dokumenty, hlavně s těmi, které upravují práva menšin.

Podle novely jazykového zákona by měly za prohřešky proti slovenštině hrozit pokuty od 100 do 5000 eur. Podle normy musejí být například všechna veřejná oznámení a tabule ve slovenštině. Proti zákonu se postavili poslanci opoziční Strany maďarské koalice, kteří na Slovensku hájí zájmy početné maďarské menšiny.

Předsedkyně maďarského parlamentu Katalin Sziliová zdůrazňuje, že nejde o dvoustranný, ale o evropský problém, protože slovenská strana narušuje společně vyznávané evropské hodnoty a principy. "Navrhli jsme vládě, aby se stejně jako to bylo v případě krajanského zákona, obrátila na Benátskou komisi, která by přezkoumala, jestli novela slovenského jazykového zákona je opravdu v rozporu s evropskými normami," řekla Sziliová.

Benátská komise, známá také jako Evropská komise pro demokracii prostřednictvím práva, zkoumá konstituční, legislativní a administrativní opatření, která mají posílit demokratické instituce a principy právního státu.

Na Slovensku žije více než půl milionu osob maďarské národnosti. S desetiprocentním podílem v populaci tvoří Maďaři nejsilnější národnostní menšinu.

Igor Maňour, Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme