Raketoplán Endeavour odstartoval na šestý pokus do vesmíru

Tři minuty po půlnoci středoevropského času odstartoval z floridského mysu Canaveral americký raketoplán Endeavour. Byl to už šestý pokus o start, ty předchozí překazily technické problémy nebo špatné počasí. Astronauti vezou část laboratoře na mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Během náročné šestnáctidenní mise mají celkem pětkrát vystoupit do volného vesmíru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

start raketoplánu Endeavour

start raketoplánu Endeavour | Foto: AFP

Podle televizních záběrů NASA se při startu oddělilo od vnějších nádrží několik úlomků, asi z izolační pěny nebo ledu. Odpadly z externí nádrže v prvních minutách po startu a několik z nich narazily do raketoplánu. Podle odborníků ale nepředstavují žádný problém. Od havárie Columbie v roce 2003 se ale takovým událostem věnuje zvýšená pozornost.

Meteorologové dávali Endeavouru jen 60-ti procentní šanci na dobré počasí, ale obloha se roztáhla a byl z toho start jako z astronomické čítanky. To, že se odlet postupně posouval na dnešek, mělo nakonec symbolický význam. Posádka Endeavouru se vydala na svoji misi na den přesně 40 let poté, co odstartovalo legendární Apollo 11, vesmírná loď, která dopravila prvního člověka na měsíc.

Endeavour, v překladu snaha, úsilí nebo námaha, čeká i teď, při 127. raketoplánovém letu těžký úkol. Kromě poslední části japonského modulu Kibo, který usnadní experimenty ve vesmíru, má raketoplán na ISS dopravit a také přímo na místě nainstalovat nové sady baterií. Jeden z členů posádky Tim Kopra, pak vystřídá Japonce Koičiho Wakatu, který je tam od března. Celkem bude raketoplán ve vesmíru 16 dnů, z toho 11 dnů u vesmírné stanice. Vůbec poprvé na ní bude najednou 13 lidí.

Přečtěte si také:
NASA musela znovu zrušit start raketoplánu Endeavour
Připravuje se další start raketoplánu Endeavour
Americká NASA odložila start raketoplánu kvůli bleskům
Start raketoplánu Endeavour se znovu odkládá kvůli úniku paliva
K Hubbleovu teleskopu poletí česká vlajka a Nerudovy básně
Raketoplán Endeavour se vrátil z mise k ISS na Floridu
Raketoplány a ISS
Raketoplán Endeavour úspěšně dosedl na pevnou zem
Raketoplán Endeavour po úspěšném startu míří k ISS
.

Igor Maňour, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme