Před čtyřiceti lety odstartovalo Apollo 11 k cestě na Měsíc

Právě dnes uplyne 40 let od startu Apolla 11 k cestě na Měsíc. Důležitý milník při dobývání vesmíru ve Spojených státech připomínají nejen média.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Apollo 11 na Měsíci

Apollo 11 na Měsíci | Foto: archiv autora

Kennedyho prezidentská knihovna připravila k výročí startu Apolla 11 zvláštní webové stránky . Kdo je navštíví, může tam, v reálném čase posunutém o 40 let sledovat průběh letu. Najde tam odkazy na audio a video archivní nahrávky, které se budou postupně oživovat s tím, jak bude 40. výročí bude postupovat.

Vlastní program má i populární Národní muzeum letectví a kosmonautiky ve Washingtonu, zvlášť si výročí připomínají v Houstonu, kde je řídící středisko vesmírných letů.

Přistání prvního člověka na Měsíci si dnes můžete připomenout i v Praze

Od sedmnácti hodin v pražském Americkém centru začíná multimediální pořad ke 40. výročí vzletu Apolla 11. V centru budou vystaveny dokumenty a předměty, které s tímto legendárním letem souvisí.

"Bude zde také velká beseda, které se zúčastní jak experti na kosmonautiku, tak i ti, kteří přímo sledovali start. To znamená Karel Pacner, který byl přímo na místě startu na Floridě za Mladou frontu, nebo Antonín Vítek, který reportoval celou událost České televizi. A budou tady i další experti jako Tomáš Přibyl nebo ředitel kosmické agentury Jan Kolář," řekl Českému rozhlasu ředitel pražského Amerického centra Miroslav Konvalina.

Mise Apollo 11 odstartovala 16. července 1969 a jako první dosáhla povrchu Měsíce s lidskou posádkou. Jednalo se o 31. let lodě pilotovaný posádkou z naší planety. Velitelem mise byl Neil Armstrong, který spolu s Edwinem "Buzzem" Aldrinem přistál na Měsíci 20. července 1969.

POSLECHNĚTE SI PŘÍSPĚVEK NA TÉMA V MP3:

Vít Pohanka, Lukáš Vincourek, Kristina Blümelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme