Kanada neotevře na své ambasádě v Praze vízové oddělení

Kanadský velvyslanec Michael Calcott zopakoval stanovisko své vlády, že Kanada chce i nadále zpracovávat žádosti o víza českých občanů na svém vízovém oddělení ve Vídni. Po Calcottově odpoledním telefonickém rozhovoru s Ottawou to sdělil mluvčí kanadského velvyslanectví v Praze Michael Vlček. Požadavek na zřízení vízového oddělení při zastupitelském úřadu v Praze vzneslo Česko oficiálně ve středu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadská vlajka

Kanadská vlajka | Foto: Canadian Heritage

Meztím ve čtvrtek první Češi, kteří už si museli do Vídně pro kanadská víza, odletěli z Prahy do Toronta. První kontrola platných dokladů je čekala už na letišti v Praze. V případě, že by vízum neměli, nedostali by se vůbec k odbavení ani k letadlu. Nikoho takového se ale tento scénář netýkal.

Podle mluvčí Českých aerolinií Hany Hejskové probíhá úvodní kontrola platných dokladů už před nástupem do letadla v Praze. "Těsně před odbavením probíhá kontrola všech dokladů, které jsou potřeba pro vstup do dané země a samozřejmě cestující, který nemá v pořádku pas nebo víza, tak neletí," řekla Hejsková.

Cestující, kteří už museli do Vídně pro vízum, si ale stěžovali na zbytečný stres navíc. "Samozřejmě nám to vadí a kdybychom to věděli někdy v únoru, kdy jsme si bukovali letenky, tak bychom určitě neletěli. V tuto chvíli se ale nedá nic dělat, já vezu děti od mé sestry zpátky do Kanady, takže jsem to vízum zařídit musela za každou cenu. Jinak samozřejmě do budoucna, pokud by měla víza nadále platit, tak asi se už do Kanady nepodívám," řekla Radiožurnálu jedna z cestujících.

Ráno přestala platit dvoudenní přechodná doba, kdy bylo možné vyřídit si víza po příletu za oceán. Ode dneška je nutné jet kvůli vízům do Vídně, žádost lze podat i v Praze, pak je ale nutné čekat až 12 dnů. Víza mohou zařídit i cestovní kanceláře a to do několika dnů. Za žádost o krátkodobé vízum vybírá velvyslanectví 45 eur, tedy přibližně 1200 korun.

Přečtěte si také:
Vládní rada pro záležitosti Romů kritizuje rozhodnutí Kanady zavést víza
Kanada od úterý zavádí víza pro Českou republiku
Kanadská víza pro Čechy zřejmě nebudou, myslí si ministr Kohout
Desítky Romů se vracejí z Kanady zpět domů
Kohout: Kanada rozhodnutí o vízech pro Čechy prozatím odložila
Kanadská víza pro občany ČR jsou na spadnutí
Kanada nepotvrdila zavedení víz pro české občany
Kohout: Zavedení kanadských víz pro občany ČR by vyvolalo odvetnou akci celé EU
Kohout: Kanada své rozhodnutí o zavedení víz zatím nesdělila
Utíkáme před českým rasismem, říkají čeští Romové v Kanadě
Počet žádostí o azyl v Kanadě znovu stoupá
Kanada kvůli českým žadatelům o azyl víza neobnoví
Češi mohou do Kanady opět bez víz

Igor Maňour, Jana Zemanová, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme