Z nového územní plánu ČR asi zmizí jména obcí, v nichž by mohlo být jaderné úložiště

Odpor obcí proti úložišti jaderného odpadu trvá. Tvrdí navíc, že vláda chce posunout rozhodování narychlo dopředu. Má totiž v pondělí projednávat Politiku územního rozvoje České republiky. Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška ale Radiožurnálu potvrdil, že konkrétní jména obcí, kde by mohlo úložiště vzniknout, by měla z územního plánu zmizet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

JE Temelín

JE Temelín | Foto: ČEZ

Konec rekreace, turistiky i ekologického zemědělství. Už teď nás poškozuje jenom ta možnost, že by u nás úložiště mohlo být, říká starosta Nadějkova na Táborsku Zdeněk Černý. "Kolik investorů, kteří chtěli třeba dělat nějaké větší rekreační zařízení, uvažovali o volbě nějaké krajiny a bylo jim celkem jedno, kde to bude, líbil se jim náš kraj, a když se dozvěděli, že toto nebezpečí je, i když ta pravděpodobnost je jedna ku šesti, tak stejně je odradí."

Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška chce v pondělí vládě navrhnout, aby v politice územního rozvoje žádná konkrétní jména obcí, kde by mohlo úložiště vzniknout, nebyla. Mluvčí Martin Ayrer také odmítá, že s obcemi nekomunikují. "V rámci veřejného připomínkování Politiky územního rozvoje 2008 navíc ministerstvo uspořádalo dvě veřejná projednávání této věci, a to v Praze a v Brně."

Místo pro úložiště jaderného odpadu stát vybírá už dlouho. Úložiště by mělo začít fungovat v roce 2065.

K tématu si můžete také přečíst:
V Česku se rozhodne o úložišti jaderného odpadu do roku 2025
Lidé z Cejle na Jihlavsku jasně odmítli úložiště jaderného odpadu
Lidé z Hubenova a Dvorců na Jihlavsku odmítli stavbu úložiště jaderného odpadu
Obavy z jaderného úložiště jsou zbytečné, tvrdí experti
Obce na Klatovsku odmítly úložiště jaderného odpadu

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme