Členové kolegia NKÚ dnes předstoupí před kárnou komoru kvůli kritice svého šéfa

Za kritiku před kárnou komoru. Tak dopadlo dvanáct členů kolegia Nejvyššího konrolního úřadu, kteří si dovolili usnesením upozornit na údajné špatné hospodaření úřadu. Mimo jiné na to, že prezident NKÚ František Dohnal užívá dva služební byty. Návrh na kárné řízení proti nim podal právě Dohnal, který je viní z toho, že porušili zákon. V usnesení prý byly uvedeny záležitosti, které nevycházely z objektivních zjištění, a tím členové kolegia ohrozili důvěru v nezávislost a nestrannost jeho osoby a úřadu jako celku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Dohnal,

František Dohnal, | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Radiožurnálu František Dohnal řekl, co od kárného řízení proti kolegiu čeká. "Skutečně si nepředstavuji, že by na základě této kárné žaloby byl podáván návrh na odvolání z funkce. Je to elementární záležitost, všichni musíme dodržovat zákony a musí je dodržovat i členové NKÚ. Myslím, že právě tady je to velmi citlivé, že pokud nebudou podle zákona vycházet z kontrolně ověřených skutečností a budou dělat usnesení typu politického prohlášení, tak to je něco, co je naprosto nepřípustné," řekl Dohnal.

Přehrát

00:00 / 00:00

František Dohnal, prezident NKÚ. Připravili a moderují Jana Šmídová a Petr Holub.

Členy kárné komory jsou dva soudci Nejvyššího soudu a také sám František Dohnal. Podle jeho vyjádření je ale složení komory podle zákona a její rozhodnutí bude objektivní.

"Jsem v situaci, že kdybychom připustili, že toto nejde udělat, tak pak by to znamenalo, že prezident NKÚ nikdy nemůže dát kárnou žalobu, protože by se vlastně nemohl účastnit práce v kárné komoře. Je to nešťastné ustanovení zákona, já sám s tím žádnou praktickou zkušenost nemám, ale jsem přesvědčen, že kárná komora bude rozhodovat naprosto korektně," vysvětlil Dohnal.

Radiožurnálem oslovení členové kolegia se před jednáním kárné komory Nejvyššího kontrolního úřadu nechtěli vyjádřit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda kontrolního výboru PS Vladimír Koníček (KSČM) podal za poslance návrh na zahájení kárného řízení proti prezidentovi NKÚ Františku Dohnalovi. Ptáme se přímo Vladimíra Koníčka.

Na základě informací členů kolegia NKÚ se začal kauzou zabývat i kontrolní výbor Poslanecké sněmovny. Jeho předseda Vladimír Koníček už podal návrh na zahájení kárného řízení s Dohnalem. Ten také čelí trestnímu oznámení pro údajné porušování povinností při správě cizího majetku. Šéf NKÚ obvinění odmítá a chce se proti němu bránit všemi prostředky. Kromě návrhu na kárné řízení také podal trestní oznámení na pět poslanců kontrolního výboru.

Úřad vedený Dohnalem údajně opakovaně upravoval rozsah zakázky tak, aby její hodnota klesla pod dva miliony korun. Poslanci Dohnala kritizují také za to, že si nechal od úřadu platit nájem dvou bytů, ačkoli má nárok jen na jeden. Dohnal už oznámil, že se z bytu vystěhuje.

Přečtěte si také:
Prezident NKÚ by mohl čelit kárnému řízení
Poslanci podali návrh na zahájení kárného řízení s šéfem NKÚ
Jak hospodaří NKÚ

Věra Pfeifferová, Alena Adámková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme