Až pětina firem se chystá opustit Česko, tvrdí průzkum Hospodářské komory

Až pětina tuzemských firem zvažuje odchod či stěhování sídla z České republiky, vyplývá z průzkumu Hospodářské komory. Řada firem už Česko opustila. Přesunuly se směrem na východ za levnější pracovní silou nebo na západ za nižšími daněmi a příznivějšími zákony. Za všechny společnosti tak učinily už například Siemens Zličín, Kopp Kaplice, AFL Stříbro či Intos Žebrák.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návštěva  závodu  Siemens Kolejová vozidla

Návštěva závodu Siemens Kolejová vozidla | Foto: Siemens

Jak by vypadala nezaměstnanost při odchodu pětiny firem z republiky, popsal prezident Hospodářské komory Petr Kužel: "Bylo by to zřejmě několik tisíc pracovních míst v České republice, ale to je katastrofický scénář. Já si myslím, že jakmile bude na dohled, že krize pomalu ustupuje, tak i přemýšlení o tom, že někdo za velké peníze přesune výrobu nebo ukončí svou činnost, ustane a bude po této bublině. Doufejme, že je to jen bublina," řekl Kužel.

Podle ekonoma Patria Finance Davida Marka ale v nejbližší domě hromadný odchod firem nehrozí, "Samozřejmě záleží na tom, o jakém časovém horizontu uvažujeme. Pokud bychom měli mluvit o nejbližších měsících, tak stoprocentně určitě ne. Takový exodus by ani technologicky nebyl možný, protože firmy potřebují určitý čas k tomu, aby se přemístily."

"Nicméně do budoucna je nutné počítat s tím, že firmy budou odcházet, ale také přicházet do České republiky, a na hospodářské politice státu je vytvořit co nejpříznivější podmínky v tom smyslu, aby za firmy, které odejdou, byla náhrada a přišly sem zase jiné firmy," řekl Marek Radiožurnálu.

Marek dodal, že navíc nyní krátkodobě nejsou zase až tak závažné důvody pro to, aby firmy odcházely. "V Evropě či eurozóně je ekonomická situace velmi podobná jako v České republice, ani ve Spojených státech amerických není prozatím o mnoho lepší. Snad jediným regionem na světě, kde dochází už k citelnému zlepšení, je čínská ekonomika," uvedl Marek.

Přečtěte si také:
V červnu mírně stoupl počet lidí bez práce
Počet lidí bez práce je v Evropě nejvyšší za poslední roky
Počet nezaměstnaných v Česku ještě porostee
V Evropě kvůli krizi ubývají pracovní místa
Dalším projevem hospodářské krize je stoupající nezaměstnanost

Alena Adámková, Veronika Sedláčková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme