Čečenský prezident odmítl zodpovědnost za vraždu Natálie Estěmirovové

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov odmítá odpovědnost za vraždu přední ruské ochránkyně lidských práv Natálie Estěmirovové. Z ní ho obvinila organizace Memorial, pro kterou aktivistka v Čečensku pracovala. Natálie Estěmirovová, kterou neznámí útočníci unesli a zavraždili ve středu, rozkrývala především případy porušování zákona ze strany ruských a čečenských bezpečnostních sil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lidé s portréty Natálie Estěmirovové

lidé s portréty Natálie Estěmirovové | Zdroj: ČTK

Čečenský lídr Ramzan Kadyrov chce organizaci Memorial pohnat před soud, aby - jak tvrdí - očistil své jméno od nactiutrhání. Jeho právník už ruské agentuře Interfax potvrdil, že připravuje žalobu, a vyjádřil také přesvědčení, že případ u soudu vyhraje. Kadyrov se zároveň telefonicky spojil s pracovníky nevládního sdružení a znovu jim sliboval, že se zasadí o dopadení vrahů.

Šéf Memorialu Oleg Orlov prezidenta severokavkazské republiky obvinil z přímé politické zodpovědnosti za vraždu aktivistky. Natálie Estěmirovová totiž shromažďovala posledních deset let důkazy o bezpráví páchaném na civilních obyvatelích silovými strukturami, které pod Kadyrova spadají, a sám šéf čečenské administrativy ji několikrát označil za osobního nepřítele.

Mezinárodní společenství vraždu renomované ochránkyně práv ostře odsoudilo a vyzvalo Rusko k jejímu rychlému vyšetření.

Přečtěte si také:
Za vraždu N. Estěmirovové je podle nevládních organizací zodpovědný čečenský prezident
V Rusku došlo k dalšímu brutálnímu útoku na novináře
Generální prokuratura se odvolala proti verdiktu v případu vraždy Politkovské
Ruský soud osvobodil tři muže obžalované z podílu na vraždě Politkovské

Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme