V Česku jsou zpět první klienti zkrachovalé Tomi Tour

První klienti zkrachovalé cestovní kanceláře Tomi Tour už jsou doma. Brzy ráno přiletěli dvěma letadly ČSA z turecké Antalye a z Ibizy. Krach cestovní kanceláře spojené s Václavem Fischerem postihl celkem asi tři tisíce turistů, kteří jsou na dovolené v zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jedna z klientek u pobočky CK Tomi Tour

jedna z klientek u pobočky CK Tomi Tour | Zdroj: ČTK

"Dnes v časných ranních hodinách přiletěla první dvě letadla, která přivezla první klienty cestovní kanceláře Tomi Tour. Bylo to přibližně 300 turistů z Antalye a Ibizy," potvrdila Radiožurnálu mluvčí ČSA Hana Hejsková.

"Další přílet očekáváme dnes před půlnocí z Kanárských ostrovů, to bude přibližně 150 osob. Klienty cestovní kanceláře Tomi Tour budou České aerolinie přepravovat domů až do příštího čtvrtka," dodala Hejsková. Kolem návratu turistů domů se očekává zmatek, protože klientům už nejsou v hotelích k dispozici delegáti, kteří by je o přesném času odletu informovali.

Páteční krach Tomi Tour zastihl v zahraničí asi tři tisíce klientů této cestovky, nejvíce jich je v Egyptě, na Malorce, v Bulharsku a v Turecku. Tam dokonce chtěli delegáti kanceláře po klientech při cestě na letiště mimořádný poplatek ve výši 30 eur. Jedna z rodin, která odmítla částku zaplatit, se tak dostala do problémů. Teď je už ale zpátky v Česku.

O jiných potížích českých turistů ministerstvo zahraničí podle mluvčího Milana Řepky zatím neví. "Žádnou další informaci o tom, že by se podobný případ opakoval, nyní nemáme."

Mnozí klienti, kteří měli u této cestovky zaplacený zájezd, teď nevědí, kde hledat pomoc. Pražská centrála Tomi Tour ve Zlatnické ulici je prázdná, lidé se tam jen z vylepeného prohlášení dozvědí, že mají kontaktovat slovenskou UNION pojišťovnu.

zavřená pobočka CK Tomi Tour v Praze | Foto: ČTK

"Každopádně je to pro mě zklamání, protože jsme se těšili na dovolenou, tohle to mi připadá trošku jako podpásovka od nich. Když jsem tady byl včera, tak všechno bylo v pohodě, ještě dopoledne mi říkali odjezd, nic se nedělo," stěžuje si jeden ze zklamaných klientů, který měl odletět na začátku srpna do Turecka.

Nebyl jediný, který dnes dopoledne vyrazil k sídlu firmy, aby zjistil, co má dělat. Jeho zklamání stejně jako ostatních, kteří přišli, bylo ještě větší, když zjistili, že kancelář je prázdná a nikdo jim neporadí, co dál.

Podle prohlášení cestovní kanceláře budou klientům veškeré peníze vráceny UNION pojišťovnou, která sídlí v Bratislavě. Lidé můžou vyplnit formulář, který najdou na jejích stránkách www.unionsk.cz. Vrácení peněz musí nárokovat nejpozději do dvou měsíců.

Pro člena prezidia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamuru nebyl krach Tomi Tour překvapením. "Prostě si to špatně spočítali a přestalo jim fungovat cash flow. Zájezdy podle našeho názoru prodávali příliš levně, již dlouhou dobu jsme si všímali, že se prodává za podnákladové ceny. Zkraje jsme předpokládali, že se jedná o nějakou taktiku. Důkazem toho je, že například již letos na jaře začali prodávat zájezdy na zimu a již letos v létě začali prodávat zájezdy na příští léto. A těch indicií tady bylo více."

Bojíte se krachu cestovní kanceláře, se kterou jedete na dovolenou? Hlasujte v naší anketě!

Další krachy cestovních kanceláří:
Liberecká cestovní kancelář Balkan Travel zkrachovala
Cestovní kanceláře I´m travelling a DETUR vyhlásily bankrot
Soud začal řešit krach cestovní kanceláře Harmonie medical
Cestovní kancelář Caravella Tours zkrachovala
Cestovní kancelář Travel Studio zkrachovala
Cestovní kancelář Globtour vyhlásila bankrot
Zkrachovalá cestovka nechala v Bulharsku stovky klientů
Cestovní kancelář Harmonie medical je v konkursu
Chebská cestovka Antour zkrachovala
Cestovní kancelář Alave vyhlásila bankrot
Cestovní kancelář TOM-tourist v platební neschopnosti
Chebská cestovka Antour zkrachovala

Marika Táborská, Alžběta Havlová, Radek Pavlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme