Celkové škody po záplavách na jihu Čech překročily miliardu korun

Záplavy, které koncem června zasáhly jih Čech, napáchaly škody za jednu miliardu a 27 milionů korun. O čtvrt miliardy tak přesáhly újmy na majetku po povodni v roce 2006. Fakticky postiženo bylo 115 jihočeských obcí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozvodněná Blanice v Putimi

Rozvodněná Blanice v Putimi | Foto: Jitka Cibulová Vokatá

Největší škody, odhadované na 90 milionů korun, způsobila velká voda v obci Malovice na Prachaticku, zejména na komunikacích. Nejvíc domů bylo zaplaveno v Malenicích na Strakonicku, a to sedmdesát.

Další čísla doplňuje hejtman Jiří Zimola: "Škody na státním majetku z celkové sumy jsou asi 222 milionů korun. Nejmenší škody jsou na krajském majetku, máme je odhadnuty přibližně na 16 milionů korun."

Největší škody byly naopak vyčísleny na obecním majetku, a to zhruba 650 milionů. "Ostatní škody do výše jedné miliardy a 27 milionů jsou škody na majetku podnikatelských subjektů, fyzických osob, nepodnikajících nebo právnických nepodnikajících osob," dodává Zimola.

Vyhlášený stav nebezpečí skončil minulý čtvrtek o půlnoci a následujících sedm dnů měl kraj na to, aby spolu s představiteli obcí vyčíslil škody. Čísla pak včera odpoledne poslal kraj ministerstvu financí a ministerstvu životního prostředí.

Ministři by pak měli do dvaceti dnů předložit na jednání vlády plán obnovy. Následně budou vyhlášeny dotační tituly, z nichž by postižené obce i další žadatelé mohli po splnění podmínek získat finanční příspěvky.

Přečtěte si také:
Nedávné povodně ukázaly chyby ve struktuře krajiny
Škody po povodních přesahují v Protivíně 15 milionů korun
Škody po velké vodě na stavbě obratiště lodí v Českých Budějovicích zatím není možné vyčíslit
Záplavami postižené obce dostávají další peníze
Povodně zkomplikovaly situaci jihočeským chovatelům ryb
V Prachaticích přívalové deště způsobily milionové škody

Pavlína Fendeková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme