Spojené státy slaví 40. výročí přistání na Měsíci

Američané si dnes připomínají 40. výročí přistání na Měsíci. Astronaut Neil Armstrong zanechal první stopu v měsíčním prachu 20. července 1969. Z velké části to byl výsledek soupeření Spojených států a Sovětského svazu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo mise Apollo 11

Logo mise Apollo 11 | Foto: NASA

Cíl stanovil v roce 1961 v Kongresu prezident Kennedy. Dopravit před koncem šedesátých let člověka na Měsíc a vrátit ho bezpečně na Zem. Taková byla v roce 1961 jeho odpověď na úspěchy Sovětského Svazu, hlavně na let Jurije Gagarina.

Z později zveřejněných dokumentů vyplývá, že bylo přistání na Měsíci podle Kennedyho soudu jedinou možností, jak mohly Spojené státy předehnat Sovětský svaz, který měl tehdy ve vývoji raket jednoznačný náskok.

Dodejme, že mise Apollo 11 odstartovala 16. července 1969 a jako první dosáhla povrchu Měsíce s lidskou posádkou. Jednalo se o 31. let lodě pilotovaný posádkou z naší planety. Velitelem mise byl Neil Armstrong, který spolu s Edwinem "Buzzem" Aldrinem přistál na Měsíci 20. července 1969.

Oslavy začaly už minulý týden

Vzpomínkové akce u příležitosti mise Apolla 11 zachvátily Spojené státy už minulý týden ve čtvrtek. Například Kennedyho prezidentská knihovna připravila k výročí startu Apolla 11 zvláštní webové stránky . Kdo je navštívil, mohl v reálném čase posunutém o 40 let sledovat průběh letu. Návštěvníci tam mohou najít odkazy na audio a video archivní nahrávky, které se postupně oživují s tím, jak bude 40. výročí bude postupovat.

Vlastní program má i populární Národní muzeum letectví a kosmonautiky ve Washingtonu, zvlášť si výročí připomínají v Houstonu, kde je řídící středisko vesmírných letů.

Přečtěte si také:
Před čtyřiceti lety odstartovalo Apollo 11 k cestě na Měsíc

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme