Vláda se věnuje zprávě o stavu romských komunit v Česku

Vláda dnes projednává zprávu o situaci romské menšiny. Předkládá jí ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb. Kocábova studie přichází poté, co Kanada pro Česko opět zavedla vízovou povinnost kvůli zvyšujícímu se počtu romských žadatelů o azyl. Ze zprávy vyplývá, že jen v loni Česko zaplatilo za projekty na integraci a zlepšení životních podmínek Romů víc než sto sedmnáct milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie

Strakova akademie | Foto: Tomáš Adamec

Zaměstnanost, vzdělanost a životní úroveň. To je jen část oblastí, které zpráva o stavu romských komunit u nás každoročně sleduje. Opírá se hlavně o údaje od několika ministerstev a krajských úřadů.

Podle zprávy Romy nejvíce ohrožuje chudoba, která znemožňuje přístup ke vzdělání a kvalitnímu bydlení. V tomto směru by podle autorů zprávy měly pomoci hlavně obce a to tak, aby předešly vzniku ghet pro sociálně slabé. Zpráva také poukazuje na vysokou nezaměstnanost mezi Romy. Jedním z důvodů je právě nízké vzdělání.

Hlavním důvodem odchodů Romů do Kanady je podle zprávy nárůst aktivit pravicových extremistů. Důvodů je ale více vysvětluje vedoucí Rady vlády pro romské záležitosti Gabriela Hrabaňová: "My stále říkáme, že důvody jsou většinou tři až čtyři. Nárůst extremismu je tím nejstěžejnějších. Často je spouštěcím mechanismem pro emigraci."

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci romské komunity mluvila v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu vedoucí Rady vlády pro romské záležitost Gabriela Hraboňová

K tématu si můžete také přečíst:
Vláda zavádí protiopatření za kanadská víza
Kanada obnovila víza, Praha chystá reakci a žádá solidaritu EU
Kanada od úterý zavádí víza pro Českou republiku
Dvouletá holčička je po útoku žhářů stále v kritickém stavu
Odstupující vláda má v plánu zabojovat proti extremismu
Při požáru domu se těžce popálila dvouletá dívka, policie nevylučuje útok žhářů

Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme