Malé cestovní kanceláře můžou přijít kvůli zkrachovalé Tomi Tour o klienty

Krach cestovní kanceláře Tomi Tour může zapříčinit odliv klientů od malých cestovních kanceláří. Největší krach v oblasti cestovního ruchu od roku 1997 může mít podle odborníků právě tento nežádoucí efekt. Analytik společnosti MaG Consulting Jaromír Beránek upozorňuje, že není podstatné, jestli je cestovní kancelář malá nebo velká.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dovolená

Dovolená | Foto: Fotobanka stock.xchng

"Rozhodně bych nestavěl bokem malé nebo menší cestovní kanceláře. Každá kancelář, která je pojištěna a vyvíjí tudíž legálně svoji činnost, protože pojištění je povinné ve prospěch zákazníka, vystupuje seriózně před svým zákazníkem," vysvětluje Beránek.

Hned ale dodává, že zákazníci přece jen volí jistotu: "Musím ale přiznat skutečnost, že celá řada občanů při výběru cestovních kanceláří v současných dnech volí velkou cestovní kancelář, ve které vidí určitou jistotu." Pojištění proti úpadku je pro cestovní kanceláře povinné, známkou serióznosti je také členství v některé z asociací cestovních kanceláří.

Signálem rizikové cestovní kanceláře může být i podezřele nízká cena zájezdu. Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura má pro ty, kdo zájezd teprve vybírají, několik praktických rad: "Doporučuji nehledět jen na nejnižší cenu zájezdu. V poslední době lidé šílí po nejlevnější ceně, je ale vidět, že ten, kdo prodává nejlevněji, byť je velkou cestovní kanceláří, tak může mít problémy."

Okamura proto doporučuje, aby si lidé u vybrané destinace vždycky srovnali ceny dvou až tří kanceláří. "I když si nakonec koupíte ten nejlevnější zájezd, tak se nad tím alespoň trošičku zamyslete," dodává.

Zkrachovalá cestovní kancelář Tomi Tour se možná dopustila podvodu. I přes to, že delší dobu vykazovala výrazné problémy v hospodaření, do poslední chvíle prodávala své zájezdy. Případ proto od soboty šetří policie.

Tomi Tour zanechala v cizině přes 3 200 svých klientů, ti se teď postupně vracejí zpět do Česka. Dnes kolem půlnoci přicestuje 300 lidí z Egypta a ve středu přiletí další čtyři letadla.

Přečtěte si také:
Zkrachovalou Tomi Tour vyšetřuje policie
V Česku jsou zpět první klienti zkrachovalé Tomi Tour
CK Tomi Tour končí, v zahraničí zůstávají tisíce jejích klientů
Češi, kteří v Egyptě nedostali domluvené ubytování, by měli být v jiném hotelu srovnatelné kvality

Jan Herget, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme