Japonsko míří k předčasným volbám

Japonský premiér rozpustil parlament. Druhou největší ekonomiku světa tak čekají předčasné volby, které se mají uskutečnit koncem srpna. Podle dosavadních průzkumů by v nich vůbec poprvé po více než půl století mohli uspět opoziční Demokraté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová a japonský premiér Taro Aso

Německá kancléřka Angela Merkelová a japonský premiér Taro Aso | Foto: G8 Website (ANSA)

Japonsko se po odchodu premiéra Koizumiho v roce 2006 zmítá v politické krizi, uklidnění mají přinést předčasné volby. Současný předseda vlády Taro Aso rozhodl o rozpuštění dolní komory parlamentu poté, co vládnoucí Liberálnědemokratická strana přišla o většinu v zastupitelstvu metropole Tokia.

Podle japanologa Jana Sýkory chce Aso rozpuštěním dolní komory parlamentu především získat čas. " Premiér Aso chce svým krokem v návaznosti na vypsání předčasných voleb především zkrátit časovou lhůtu, kterou má opozice k dispozici, aby svoji kritikou vládní strany získala politické body," míní Sýkora a dodává, že stejně důležitý je pro Asa i čas na upevnění jeho vlastní vnitrostranické pozice, která je v očích japonské konzervativní veřejnosti vnímána obzvlášť citlivě.

"Asa patrně k radikálnímu kroku vedl i strach z vyslovení nedůvěry jeho kabinetu. Pokud by k tomu došlo, v očích veřejnosti by se stal Aso symbolem neúspěchu," dodává Sýkora, přičemž Aso podle něj patrně následuje model předchůdce Koizumiho, který si chtěl podobným krokem upevnit právě stranickou pozici a prosadit například privatizaci státní pošty.

Ať už je či není Asova strategie správná, jeho pozice coby premiéra, potažmo jeho liberálně demokratické strany není momentálně příliš silná. Podle průzkumů podporuje vládu premiéra Asa sedmnáct procent Japonců.

Favoritem voleb je Demokratická strana Japonska, která slibuje vyřešit současnou finanční krizi i zajištění sociálních výhod. Podle expertů ale tím může dojít k dalšímu zvýšení schodku veřejných financí. Na druhé straně ale někteří ekonomové tvrdí, že zajištění většiny v parlamentu umožňující prosazování zákonů i udržení politické stability je stále lepší než současná nejistota.

POSLECHNĚTE SI PŘÍSPĚVEK NA TÉMA V MP3:

Přehrát

00:00 / 00:00

Japonský premiér Taró Aso dnes rozpustil dolní komoru parlamentu. Ve spojení jsme s japanologem Janem Sýkorou.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme