Zaměstnanci zkrachovalých skláren se dočkají náhrady platů

Skláři ze zkrachovalého Crystalexu dnes mohou poprvé žádat o úhrady ušlých mezd. Umožňuje jim to insolvenční zákon, který prezident Václav Klaus podepsal začátkem července. UVNITŘ ČLÁNKU AUDIO

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklárny Bohemia Poděbrady

Sklárny Bohemia Poděbrady | Foto: Pavel Pavlas

Díky novele tohoto zákona mají propuštění skláři šanci získat dva až tři platy jako náhradu ušlé mzdy v podniku, který prochází insolvenčním řízením. Úřad práce v České Lípě čeká velký nápor žadatelů - jak na úřadě v Lípě, tak na pobočce v Novém Boru. Tam už ráno krátce po půl deváté bylo odhadem pět desítek lidí a další stále přicházeli.

Kvůli zvládnutí přílivu žádostí zřídil úřad k 21. červenci další dvě pracoviště. Jedno přímo v České Lípě a druhé v prostorách bývalého Crystalexu v Novém Boru. Českolipský úřad práce počítá s tím, že do konce měsíce dávky všem oprávněným žadatelům vyplatí. Bude na to potřebovat zhruba 80 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co se ráno a dopoledne dělo na úřadech práce v České Lípě a Novém Boru. Situaci tam sleduje reportérka Ivana Schöffelová

O náhradu za nevyplacené mzdy může žádat i 450 propuštěných zaměstnanců Skláren Bohemia v Poděbradech. Zájem však v první den nebyl velký, za úředníky jich přišlo jen několik. Peněz by se poděbradští skláři mohli dočkat zhruba za měsíc.

"Zaměstnanec může požádat v rámci toho rozhodného období za tři měsíce nesplacených mzdových nároků, a v rámci každého toho měsíce mu může být vyplacena částka, která činí jeden a půl násobek průměrné mzdy v národním hospodářství, která platila v době podání insolvenčního návrhu. Přepočteme-li to, půjde maximálně za každý jeden měsíc o částku 32.538 korun," vypočítává Renata Marešová z kontrolního a právního oddělení nymburského úřadu práce částku, jakou skláři mohou dostat.

Žádosti o náhradu za nevyplacenou mzdu mohou bývalí zaměstnanci Skláren Bohemia v Poděbradech podávat během následujících dvou měsíců. Na peníze řada z nich čeká už od loňského září. Mezitím už podnik získal nového majitele a částečně obnovuje výrobu.

Možnost žádat o náhradu ušlých mezd se v Česku celkem týká asi 5000 lidí. Od středy si žádosti budou moci podávat i propuštění skláři ze Světlé nad Sázavou a bývalí zaměstnanci zkrachovalého Karlovarského porcelánu. Karlovarský úřad práce zřídí od příštího týdne také detašovaná pracoviště přímo v závodech v Nové Roli, Klášterci nad Ohří a v Chodově.

Sklářské odbory v této souvislosti kritizují podobu českého insolvenčního zákona. Jeho úprava je podle nich stále neodpovídající. "Mohl bych třeba provést srovnání s Francií. Tam je to tak, že na prvním místě (v uspokojování nároků v insolvenčním řízení, pozn. red.) jsou zaměstnanci, na druhém místě stát, na třetím místě zajištění věřitelé a pak ostatní věřitelé. U nás je to skoro úplně obráceně. Tady mají dominantní postavení takzvaní zajištění věřitelé, to znamená banky, a já si myslím, že to je neodpovídající," řekl Radiožurnálu předseda sklářských odborů Vladimír Kubinec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s Vladimírem Kubincem. O situaci sklářů jsme s ním mluvili v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu

Přečtěte si také:
Sklárny skupiny Crystalex nabízí insolvenční správce k prodeji
Sklárny ve Světlé budou na prodej
Pece ve sklárnách v Rapotíně definitivně vyhasly
Špidla: Peníze na pomoc sklářům by mohly přijít i z Evropské unie
Městský soud v Praze vyhlásil konkurz na poděbradskou sklárnu
Ministr práce slíbil pomoc lidem z uzavřených skláren
Sklárny ve Světlé a Poděbradech oznámily hromadné propouštění

Marika Táborská, Pavel Kozler, Ivana Schoffelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme