Bývalého šéfa ČMFS Pavla Mokrého zadržela policie

Bývalý předseda fotbalového svazu Pavel Mokrý a dva někdejší členové výkonného výboru fotbalového svazu Václav Chvála a Ladislav Malý byli dnes zadrženi policií. Minimálně jednoho z nich obvinila policie z krácení daně a hrozí mu 5 až 12 let za mřížemi, ale ještě není známo koho. Všechno směřuje k tomu, že prapůvodem celé kauzy jsou nesrovnalosti v distribuci vstupenek na EURO 2004.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Mokrý

Pavel Mokrý | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Radiožurnálu se k celé kauze vyjádřil krátce po propuštění Václav Chvála: "Těsně po šesté hodině mě přišli do bytu zatknout dva policisté, další dvě policistky čekaly před barákem. Odvezli mě do Bartolomějské, tam jsem byl zhruba v sedm hodin ráno. V devět hodin mi položili nějakých pět primitivních otázek, který si každý průměrný člověk dokáže najít na internetu, například jaký je můj vztah k fotbal tradingu a tak dále. Od té doby se nic nedělo a asi v sedm hodin mi propustili, nesdělili mi ani důvod mého zadržení, ani mě nevyslechli."

Případ prý vyšetřuje protikorupční policie a server Sedmička.cz, který s informací přišel, naznačil, že za Mokrého zatčením může být machinace z doby, kdy byl Pavel Mokrý svazovým předsedou. Policie se ale k případu zatím odmítá vyjádřit, a to na pokyn státního zastupitelství. "Já se k celé věci nemohu vyjadřovat, protože ze strany Městského státního zastupitelství v Praze je dáno embargo na celou věc, takže tuto informaci nemohu potvrdit, ani vyvrátit," vysvětlila mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

"Policejní orgán provádí prověřování z podezření trestného činu zkrácení daně, poplatků a podobné povinné platby, z jehož spáchání jsou podezřelí členové statutárního orgánu obchodní společnosti, která zajišťuje servisní činnost v oblasti fotbalu. Policisté zadrželi tři osoby za účelem podání vysvětlení a dokladů. Po provedení výslechů budou zadržené osoby propuštěny, případné trestní stíhání by bylo vedeno na svobodě," uvedla pro Český rozhlas mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Celý případ zřejmě souvisí s hospodařením bývalých svazových vedení, pravděpodobně především s nesrovnalostmi v distribuci vstupenek na velké mezinárodní akce. Dlouholetý člen výkonného výboru a kritik v červnu odstoupivšího svazového vedení Jiří Kubíček si myslí, že podnětem k vyšetřování mohla být zpráva o činnosti Odvolací a revizní komise předložená na červnové valné hromadě. "V té zprávě jsou takové hrůznosti, že kdybych byl na místě pana Károlyho, Petráska, Mokrého a možná i Vacka a Košťála, tak bych nespával."

Tomu, že důvodem vyšetřování je distribuce vstupenek, nasvědčuje i to, že podle informací Radiožurnálu byl dnes na policii podávat vysvětlení František Sahula, šéf svazového oddělení legislativy a služeb, které má distribuci vstupenek na starosti. Před malou chvílí navíc policie Sahulovi odvezla počítač.

Spekukuluje se o tom, že zadržení souvisí s Mokrého činností kolem EURO 2004. Vladimíra Dufková, tisková mluvčí společnosti Travel Service, která byla leteckým dopravcem ČMFS na EURO 2004, Českému rozhlasu potvrdila, že policie si od její společnosti vyžádala určité doklady související s přepravou na tento šampionát.

Mokrý se měl v nejbližších dnech ujmout funkce ředitele prvoligového klubu 1.FC Brno. Jeho nastávající zaměstnavatel o Mokrého zatčení také nic neví, jak Radiožurnálu potvrdil majitel brněnského klubu Roman Pros: "Neznám důvody a nepředpokládám, že to má spojitost s 1.FC Brno. Pan Mokrý mi nebere telefon."

O kauze jsme mluvili i v Radiofóru. Záznam pořadu si poslechněte v Rádiu na přání.

Milan Kopp, Jan Kaliba, Lenka Rafaelová, Ondřej Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme