Izrael údajně chystá hromadné vyklizení několika židovských osad

Izraelská armáda tajně nacvičuje vyklizení 23 osadnických ležení na okupovaných územích. Napsal to deník Ha'arec s tím, že evakuace všech těchto osad má proběhnout v jeden den. Zpráva přichází za situace, kdy Spojené státy tlačí stále více na jeruzalémskou vládu kvůli výstavbě židovských sídel na západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

židovské osadníky hlídá armáda

židovské osadníky hlídá armáda | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Evakuace, o které píše Ha'arec, se má týkat některých ležení, která kolonisté postavili i v rozporu s izraelskými zákony. Izrael slíbil Američanům jejich vyklizení už před pěti lety.

Vedení armády ale jakékoli přípravy na evakuaci popírá. Extrémní pravice navíc varuje, že pokud by vláda Benjamina Natanjahua k něčemu takovému sáhla, obrátili by se radikálové i proti ní.

Na dosavadní evakuace ilegálních ležení reagovali osadníci tím, že se mstili na Palestincích. Včera armáda kolonistům strhla tři domky. Osadníci v reakci podpálili stovky palestinských stromů a dva Araby zranili. Dnes Židé zranili kamením jednoho poslance palestinského parlamentu.

Přečtěte si také:
Izraelská vláda se schází kvůli násilnostem židovských osadníků
Evropská unie odsoudila brutalitu židovských osadníků proti Palestincům
Izraelská vláda bude projednávat stažení židovských osadníků z okupovaných územ
Izrael postaví navzdory svým závazkům další stovku bytů pro židovské osadníky

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme