Klimatolog Pretel: Povodně se můžou vrátit, ohrožena jsou zejména malá povodí

Vysoká kupovitá oblačnost a hlavně vysoká vlhkost vzduchu můžou v budoucnu znovu vyvolat intenzivní srážky a následně povodně. V pořadu 20 minut Radiožurnálu to řekl klimatolog Jan Pretel. Podle něj se to může týkat především malých povodí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klimatolog Jan Pretel

Klimatolog Jan Pretel | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

"I když bych nerad, aby to posluchači brali jako moji předpověď. Jednak nejsem meteorolog - prognostik, to za prvé. Ale za druhé, jestli vypadne za krátký časový okamžik - řekněme za dvě hodiny - čtyřicet milimetrů srážek a v přívalovém dešti může vypadnout i šedesát milimetrů, tak to samozřejmě v malých povodích, zejména v pramenných oblastech řek nebo potoků, může záplavy zase vyvolat," uvedl Pretel.

Dvacet minut Radiožurnálu
Rozhovor s hlavním aktérem významné události uplynulých hodin vysílá Radiožurnál od pondělí do pátku od 17.30 (před večerními Ozvěnami dne) a v repríze po Stalo se dnes ve 21.30 hodin. Helena Šulcová a Martin Veselovský si zvou osobnosti politiky, ale i vědy, kultury či sportu. Připomínky a náměty k pořadu posílejte na adresu 20minut@rozhlas.cz.
Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Helena Šulcová, Radek Pavlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme