Britská vláda se hádá kvůli vrtulníkům pro Afghánistán

Nejvyšší britské kruhy se pustily do ostré hádky o vrtulníky pro Afghánistán. Odstupující náměstek ministra zahraničí lord Malloch Brown naznačil, že britské jednotky utrpěly některé ztráty kvůli nedostatečné letecké podpoře. Červenec byl pro britské jednotky v Afghánistánu zatím nejkrvavějším měsícem od začátku tažení. O život přišlo 18 jejich vojáků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gordon Brown

Gordon Brown | Zdroj: ČTK

Prohlášení odstupujícího náměstka ministra zahraničí lorda Mallocha Browna v rozhovoru pro Daily Telegraph, že Británie nemá v Afghánistánu dost vrtulníků, se považuje za potvrzení názoru, který sdílí také jiné vedoucí osobnosti z řad vojska i politiků. Nicméně premiér Gordon Brown na tiskové konferenci s odvoláním na výroky dvou velitelů zdůraznil, že v Afghánistánu má Británie vrtulníků dostatek a jejich větší počet by byl nezachránil životy britských vojáků, kteří zahynuli minulý týden.

Více vrtulníků Merlin bude podle premiéra ve službě ještě letos a víc vrtulníků Chinook bude v příštím roce. Vůdce konzervativní opozcie David Cameron však prohlásil, že opravdovou otázkou je, zda Británie má dostatečný počet vrtulníků pro dosažení dlouhodobých strategických záměrů v Afghánistánu, a odpověď na tuto otázku je podle něho negativní.

Přečtěte si také:
Britské ztráty v Afghánistánu v poslední době narůstají znepokojivým tempem
Výbuch pumy v afghánském Lógaru zabil nejméně 25 lidí
Při bojích v Afghánistánu zahynul vysoký britský důstojník
Americká armáda zahájila rozsáhlou operaci v Afghánistánu
Británie pošle víc vojáků do Afghánistánu, potvrdil premiér

Milan Kocourek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme