Trestní odpovědnost děti od patnácti nebo od čtrnácti?

Mají být děti trestně odpovědné od patnácti nebo od čtrnácti let? Tuto otázku dnes bude řešit Senát. Poslaneckou sněmovnou úspěšně prošla komunistická novela trestního zákona, která by poté, co ve velkém trestním kodexu prošel pozměňovací návrh snížit tuto hranici na čtrnáct let, vrátila stav na původní hodnotu - tedy let patnáct.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zákon

Zákon | Foto: Filip Rožánek

Senát pak trestní kodex schválil s tím, že se k diskuzi o úpravě hranice trestní odpovědnosti parlament vrátí. Novelu, která by měla hranici trestní odpovědnosti a legálního sexuálního styku vrátit do původní podoby, připravily dvě komunistické poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová a Kateřina Konečná.

Podporu má i u jejich senátní kolegyně z KSČM Marty Bayerové. Ta už, jak Radiožurnálu řekla, hlasovala proti snížení z patnácti na čtrnáct let při projednávání trestního kodexu: "Jako jediná jsem hlasovala proti tomuto trestnímu zákoníku. Myslím si, že posunutí na hranici čtrnácti let bylo špatné. Chtěla bych to vrátit na patnáct let."

To se ale nelíbí senátorovi z ODS Jiřímu Žákovi. Podle toho chyběla avizovaná debata k tomuto tématu, trestní kodex je přijatý a hranice trestní odpovědnosti by měla podle něho zůstat na čtrnácti letech. Připravil proto i pozměňovací návrh.

Senátor Jiří Žák Radiožurnálu vysvětlil proč: "Existuje celá řada právních úprav po celém světě. Například ve Velké |Británii je to věková hranice dvanáct let. Nicméně dnešní mládež zneužívá toho, že jsou do patnácti let jakýmsi způsobem chránění. A tím, že jsme posunuli tuto hranici na čtrnáct let, tak samozřejmě nic zásadního nevyřešíme, přesto je to určitým způsobem zdvižený prst."

Pokud tedy nebude novela schválena, budou od příštího roku za své činy trestně odpovědní už čtrnáctiletí lidé. Mladiství by ale také mohli začít ve čtrnácti letech sexuálně žít. Sexuolog Petr Weiss slučovaní trestní odpovědnosti a konsensu, tedy zákonem povoleného pohlavního styku považuje za nesmysl:

"Spojení věku trestní odpovědnosti a konsensu jsem od počátku považoval za nesmysl. Zatímco věk konsensu - věk patnáct let v minulosti - chránil děti před předčasnou sexualizací, tak snížení věku trestní odpovědnosti je zaměřené přesně naopak - aby dřív mohly být děti trestány."

Přečtěte si také:
Senátoři možná vrátí trestní odpovědnost na 15 let
Hranice trestní odpovědnosti nejspíš zůstane na 15 letech
Trestní odpovědnost by mohla zůstat na hranici patnácti let
Senát schválil nový trestní zákoník beze změn
Pospíšil je ochoten vrátit novelou trestní odpovědnost na 15 let
Nový zákoník snižuje trestní odpovědnost z 15 na 14 let
Vláda schválila nový trestní zákoník, snížení hranice trestní odpovědnosti nepodpořila

Jste pro vrácení hranice trestní odpovědnosti ze 14 na 15 let? Hlasujte v naší anketě!

Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme