Německou automobilku Porsche nejspíš převezme koncern Volkswagen

Porsche se zřejmě stane desátou značkou automobilového koncernu Volkswagen. Dozorčí rada Porsche v noci na dnešek odvolala ředitele firmy Wendelina Wiedekinda. Právě pod jeho vedením se dříve naopak Porsche snažilo převzít Volkswagen. Wiedekind ale podle dozorčí rady operaci špatně načasoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Porsche 911 GT2

Porsche 911 GT2 | Foto: Ondřej Jánoška

Odvolaný ředitel Wiedekind stál v čele Porsche 16 let. Za tu dobu nejdřív dokázal postavit firmu finančně na nohy, ale později zahájil kontroverzní tažení na Volkswagen. Porsche nakoupilo 51 procent akcií VW, přitom ale nadělalo dluhy ve výši asi 10 miliard eur. Dozorčí rada odvolala Wiedekinda právě za to, že celou operaci špatně načasoval.

Stejně jako Wiedekind odchází z vedení společnosti také vedoucí finanční kanceláře Holger Härter. Samotného Wiedekinga, jehož odstupné bylo honorováno na 50 miliónů eur, nahradí Michael Macht, který měl dosud na starosti vedení výroby.

Podle německých médií je teď téměř jisté, že Wolkswagen postupně Porsche převezme, a že se výrobce sportovních vozů ze Stuttgartu zařadí do flotily koncernových značek, kam patří i mladoboleslavská Škodovka. Na tahu je teď dozorčí rada Volkswagenu, která se má sejít ve čtvrtek odpoledne a rozhodnout o dalších krocích.

O situaci v německém automobilovém průmyslu mluvil v poledních Ozvěnách dne motoristický publicista Vladimír Rybecký. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

O ,bitvě' Porsche a Volkswagenu dále mluvil v podvečerním Radiofóru analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil. Jeho postřehy jsme zaznamenali v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Zadlužená automobilka Porsche prý našla nové potenciální investory
Porsche odmítá ultimátum Volkswagenu
Porsche odmítlo záchranu z rukou Volkswagenu
Vrcholí boj mezi automobilkami Volkswagen a Porsche
Automobilka Porsche jedná s neznámým investorem
Volkswagen nečekaně přerušil rozhovory s Porsche o fúzi

Vojtěch Berger, Lukáš Vincourek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme